Nemoguća misija Zdravka Marića

Izvor: SEEbiz.eu, 29.Jan.2017, 21:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemoguća misija Zdravka Marića

KOLUMNA - Hrvatska razvija jednu od najboljih ekonomskih strategija: ''World of Crocraft'' iliti svijet hrvatske umješnosti s kojim bi trebali razriješiti glupe poteze Milanovićeve vlade. 

Valjda svjestan da je uništio svojom Vladom hrvatsku ekonomiju, Milanović je odlučio da više ne dolazi u Sabor. On je svoje obavio i njegova prisutnost više ne može ničemu pridonijeti u daljnjem ekonomskom uništavanju. No, vratimo se mi ''Strategiji'' koju je razvio hrvatski stručni >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << tim ministra financija Zdravka Marića. Najave o gospodarskom rastu i smanjenju javnog duga zaintrigirao je brojne financijske gamere u svijetu.

Projekcije o rastu BDP-a od 14 posto u cijelom mandatu i svođenju Hrvatske u prvoj godini krize na pozitivnu nulu više je nego utopijska verzija ''Spašavanja vojnika Milanovića'' koji nas je uspio zadužiti za 72 milijarde kuna u svom četverogodišnjem administrativnom orgijanju.

Smanjivanje javnog duga i ušteda u javnom sektoru jest već desetljećima neprolazan nivo u igrici hrvatskog gospodarstva. Mnogi su zaigrali razne strategije na ovom ''levelu'' i doživjeli klasični ''game over'' s velikim žrtvama, troškovima, potrošenim životima i resursima. ''Civilizacija'' jednostavno već tisućljećima igra istu stratešku igru u kojoj političari ''razvijaju'' i bildaju javni sektor nauštrb realnog sektora.

Političari su rastrošna djeca koja umjesto džeparca od svog naroda dobiva svu zaradu i ušteđevinu i kockaju se na naš račun. Ponašaju se kao da je to njihov novac, a mi moramo biti zahvalni na svakoj udijeljenoj mrvici kruha koji smo im dali. Nažalost, tako djeluju države od pamtivijeka. Na tu stratešku igru, zbog vlastite sigurnosti, pristali smo od trenutka kad smo instalirali ''zakrpu'' zvanu ''država''. Dok smo za feudalizma davali desetinu, danas za svoj luksuz u ''slobodi'' plaćamo više od polovice prihoda. Zdravi smo robovi s TV-om i računalom u svakoj sobi i debilanom od ponuđenih sadržaja koji nas sve više zatupljuju. Skrenuta nam je pozornost od stvarnosti, a stvarnost je kinder jaje koje istinu čuva u svom srcu.

Nema boljih stručnjaka za marketing od političara. Brzo će vam sve obećati, pustiti maglu i sipati bombone. Činjenica da je Hrvatskoj ''krenulo'' dok nije bilo vlade je brzo zaboravljena.

Ministar Marić je startao igricu s najtežim iskušenjima. Jer ova igrica postaje tim teža što se više ponavlja. Prijašnji samodopadni ''igrači'' ostavili su mu pustoš zbog koje će i on morati izdati dvije obveznice; domaću i stranu, da bi pokrio kratkoročne kredite prijašnjeg nesposobnjakovića koji nas je rasturio ko beba zvečku. Strategija zahvata u javni dug i štednja trebali bi pokrenuti trendove oporavka. Projekcije rasta BDP-a zvuče poput znanstveno-fantastičnog filma. Mnogi su se igrali brojkama. Sve vlade su podgrijavale su nerealni optimizam u svojim očekivanjima. Dokle god stoje investicije i koči se razvoj realnog sektora dotle će te projekcije biti loši SF.

Istina, izašli smo iz recesije, raste BDP no glad vladajućih je neutaživa. I uvijek je ona na račun siromašnog dijela puka, a takvog je sve više kako odmiču političke strateške igre. Pretvorili smo se u poslušne likove iz igrice. Strategija stabilizacije javnih financija, smanjenje ovisnosti o kreditima, pomicanje granica rastrošnosti prema štednji – moguće je, no tu žrtvu u ovoj neizvjesnoj igrici moramo podnijeti svi jednako. I naravno, netko konačno mora biti i odgovoran i podnositi krivicu za neuspjeh.

Poruke raznih lidera stranaka ukazuju na to ili da nisu svjesni što su im stranke učinile svih ovih godina narodu koji im je vjerovao, ili nemaju nimalo moralne odgovornosti dok im se prsti grče od gramzivosti pred zadnjim zlatnikom u trezoru.

Strategija ''World of Crocraft'' je startana. Što mislite, možemo li proći ovaj najteži ''level''?

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.