Nemilosrdni rat za uništenje evra

Izvor: B92, 23.Nov.2011, 04:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nemilosrdni rat za uništenje evra"

U pozadini svetske ekonomske krize nastavlja se tihi valutni rat dolara i evra, smatra finansijski i poslovni konsultant Nebojša Katić.

On, za Politiku, navodi da "iako rat nije zvanično objavljen, čini se da je bitka za uništenje evrozone i evra nemilosrdna".

"Ulozi su ogromni i ako evro opstane, preživi ovaj veliki test, dolar bi mogao polako sići sa pijedestala vodeće svetske rezervne valute, mogao bi izgubiti ekskluzivitet koji već dugo ima i postati samo jedna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od važnijih valuta", kaže Katić.

On smatra da su "potencijalni ekonomski, ali i politički gubici koje bi SAD pretrpele u ovom scenariju gotovo nemerljivi. Status rezervne svetske valute daje ogromnu prednost njenom vlasniku".

Katić dodaje da je "od šezdesetih godina, kada je štampanje dolara uzelo maha, a SAD polako počele da gube svoju ekonomsku nadmoć, dolar, sa kratkim prekidima, u stanju permanentne krize ili pada".

Traži se treći, uz dolar i evro

Istovremeno, dr Radovan Kovačević, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, kaže za Danas da je ideja o potrebi diversifikacije deviznih rezervi i uvođenju treće svetske rezervne valute, pored dominantnog dolara i narastajućeg evra, vrlo aktuelna.

On objašnjava da se tokom aktuelne svetske ekonomske krize još jednom potvrdilo da dolar u teškim vremenima može biti izložen pritisku, a zemlje koje ga imaju u svojim deviznim rezervama, gubicima.

Tu ulogu, kaže on, neće preuzeti zlato, ali dodaje da specijalna prava vučenja Međunarodnog monetarnog fonda i kineski juan imaju velike šanse.

Kovačević, ipak, smatra da će dolar ostati neprikosnoven kao dominantna svetska rezervna valuta bar tokom sledećih desetak godina iako je američki javni dug (oko 14.000 milijardi dolara) gotovo dvaput veći od evropskog (7.800 milijardi evra).

On objašnjava da, na primer, evro nije uspeo da potisne dolar u fakturisanju trgovinskih ugovora za naftu čak ni u slučajevima kad naftom trguju zemlje evrozone. kao i da se američkih hartija od vrednosti nisu tokom krize oslobađale ni Kine ni Rusija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.