Nemcima vikend da bude baš slobodan

Izvor: B92, 13.Jun.2012, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemcima vikend da bude baš slobodan

Berlin -- Nemačka ministarka za rad Ursula fon der Lajen zatražila je da se zaposleni u toj državi rasterete poslovnih obaveza tokom vikenda.

Ona traži, naime, da radnici ne moraju da budu dostupni na službeni telefon.

Fon der lajen je od preduzeća zatražila "jasna pravila" u vezi korišćenja službenog telefona i korišćenja elektronske pošte.

Tokom vikenda zaposleni treba da se odmaraju, a ne da se javljaju na službeni telefon, odnosno prate elektronsku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poštu, istakla je ministarka.

Realnost je trenutno drugačija, i mnogi zaposleni i tokom vikenda moraju biti dostupni, kako preko službenog telefona, tako i elektronske pošte.

Prema Fon Lajen, odgovarajućim ugovorima treba jasno da se utvrdi koji zaposleni moraju biti dostupni u koje vreme.

Takođe, treba jasno da bude definisano da elektronska pošta ne može biti kontrolisana niti na nju odgovarano, kao i da službeni telefon sme da bude isključen. "Ne sme tehnika da vlada našim životima, već mi tehnikom”, poručila je ministarka.

Ona je ukazala na zakon o zapošljavanju, koji se brine i o psihičkom zdravlju. Firme, prema tom zakonu, moraju da zaštite svoje zaposlene od prevelikog opterećenja, a ako to ne učine preti im kazna.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.