Nemci već u našim rudnicima

Izvor: Večernje novosti, 08.Jul.2013, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemci već u našim rudnicima

NEMAČKA kompanija „Kvarcverke“, najveći evropski proizvođač kvarcnog peska, završila je proces preuzimanja kontrolnog paketa akcija od 87 odsto bugarske kompanije „Kaolin AD“ i time postala vlasnik srpskog „Jugo-Kaolina“, u čijem sastavu posluju pet rudnika iz sastava „Kopova Ub“, kao i rudnici kvarcnog peska „Belorečki peščar“, kod Bora, i „Srbokvarc“, nedaleko od zaječarskog sela Rgotina. - Ovo je strateška investicije „Kvarcverkea“ u region Balkana. Cilj >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << kompanije je razvijanje poslovanja u Srbiji, i uveren sam da ćemo zajedničkim snagama postići vrhunske rezultate doprinoseći tako ne samo napretku naše kompanije već i napretku cele zemlje - rekao je Nebojša Ilinčić, direktor „Jugo-Kaolina“, u kojem radi oko 300 radnika. Ilinčić je naglasio da su ovdašnje rezerve i kvalitet kvarcnog peska na visokom nivou. - Upravo to predstavlja šansu Srbije da postane evropski lider u proizvodnji stakla, ali i značajan izvoznik sirovine i tome u prilog govori dolazak kompanije „Kvarcverke“ u Srbiju - dodaje Ilinčić. Po njegovim rečima, reputacija nemačke firme je takva da nije nemoguće da se u skorije vreme u Srbiji izgradi fabrika za proizvodnju ravnog stakla, čime bi proces proizvodnje bio u potpunosti zaokružen. - Na taj način bismo, sem izvoza peska, mogli da deo te sirovine prerađujemo u Srbiji, značajno povećamo prihode i uposlimo veliki broj radnika - ubeđen je Ilinčić.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Nemci u srpskim rudnicima

Izvor: B92, 09.Jul.2013, 10:24

Beograd -- Kompanija Kvarcverke, najveći evropski proizvođač kvarcnog peska, postala vlasnik sedam rudnika u Srbiji, pišu Novosti...To stvara šanse da Srbija postane lider u proizvodnji stakla...Nemačka kompanija „Kvarcverke“, najveći evropski proizvođač kvarcnog peska, završila je proces...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.