Nemci u strepnji: Ako upadnemo u takav problem, šteta će biti nenadoknadiva

Izvor: B92, 11.Apr.2023, 12:23

Nemci u strepnji: "Ako upadnemo u takav problem, šteta će biti nenadoknadiva"

Nemačka nije uklonila rizik energetskog deficita i to da gašenje poslednje tri nuklearne elektrane može izazvati probleme u snabdevanju i poskupljenje struje.

Na to je upozorila Nemačka industrijska i trgovinska komora (DIHK), prenosi DPA.

"Gas jeste pojeftinio, ali većina nemačkih preduzeća nadalje plaća velike račune za energiju", rekao je predsednik DIHK Peter Adrijan za Rajniše post od utorka.

Prema njegovim rečina, Nemačka još nije sasvim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rešila pitanje snabdevanja, pa on kaže: "Moramo nastaviti da širimo ponudu energije i izbegnemo bilo kakvo ograničavanje".

Adrijan je upozorio da samo razvojem svih dostupnih izvora energije "možemo izbeći ili bar umanjiti moguće probleme snabdevanja i nagli rast cena energije u narednim mesecima".

Prekidi ili ograničenja u snabdevanju energijom su rizik koji Nemačka još nije doživela. Ako upadne u takav problem, šteta će biti nenadoknadiva, dodao je.

"Zbog svega toga, veliki deo nemačke privrede računa na to da će nuklearne elektrane koje su još u funkciji raditi sve do kraja krize", rekao je Adrijan.

Tri preostale nuklearne elektrane u Nemačkoj 15. aprila treba definitivno da budu isključene sa mreže i ugašene.

To je bilo planirano za kraj prošle godine, ali vlada je, strahujući od deficita energije zbog ruske invazije u Ukrajini gašenje pomeriila za posle zime.

Većina Nemaca se izjasnila za novo odlaganje gašenja nuklearnih elektrana, ali ministar privrede Robert Habek je nedavno rekao da je istupanje iz nuklearne energije nepovratno.

On je ukazao na popunjenost skladišta gasa i posle zime, nove terminale za prijem tečnog gasa i razvoj obnovljivih izvora energije, i rekao da je snabdevanje energijom u Nemačkoj sigurno i bez nuklearnih elektrana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.