Izvor: Blic, 18.Sep.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemci u Pančevu i Boru

Nemci u Pančevu i Boru

BEOGRAD - Delegacija Vlade Srbije na drugom godišnjem sastanku Evropskog ekonomskog foruma imala je priliku da se sretne sa brojnim inostranim investitorima koji su potvrdili spremnost da učestvuju u privatizaciji preduzeća i banaka u Srbiji - rekao je juče za 'Blic' iz Salcburga Aleksandar Vlahović, ministar za privredu i privatizaciju. On je najavio da će se uskoro videti konkretni rezultati razgovora koji su vođeni u Salcburgu, 'pogotovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa strateškim partnerima zainteresovanim za ulaganja u oblasti petrohemije'.

- Sa predstavnicima nemačkog 'Debisa' razgovarali smo o njihovom učešću u finansijskom restrukturiranju RTB 'Bora' i pančevačke 'Petrohemije'. U oba slučaja planirana su ulaganja vredna ukupno stotinu miliona dolara, ne samo u obrtni kapital, već i u kompletnu pripremu preduzeća za privatizaciju, kako bi dobili što povoljnije ponude za kupovinu ovih firmi - rekao je Vlahović i dodao da će 'Petrohemija' za dve godine ući u prosec privatizacije.

Za učešće u privatizaciji 'Beopterola', za koji će tender biti raspisan u oktobru, zainteresovane su austrijski OMV i ruski 'Juhor', a ove kompanije su potencijalni strateški partneri i za NIS. Ruski 'Seul', koji se bavi preradom aluminijuma, propustio je priliku da učestvuje u privatizaciji 'Sevala' iz Sevojna, ali je spreman, kako tvrdi Vlahović, da s Vladom Srbije pregovara o ulaganjima u 'grin fild' investicije.

- Sa stranim investitorima razgovarali smo i o njihovom učešću u konkretnim projektima, kao što su 'Koridor 10' i rekonstrukcija Aerodroma 'Beograd'. 'Mekenzi' će s Vladom Srbije uraditi dva projekta koji se odnose na 10 najvećih nacionalnih kompanija i regionalni razvoj i politiku zapošljavanja - najavljuje Vlahović i ističe da su interesantni bili i razgovori sa delegacijama Italije i Irske, posebno o učešću njihovih investitora u relizaciji projekata malih i srednjih preduzeća. Vlahović posebno napominje i da su u razgovorima o privatizaciji finansijskih institucija u Srbiji inostrani investitori ukazivali da bi se taj proces, 'u koji nameravaju da se uključe, brže obavio ukoliko bi došlo do ukrupnjavanja u okviru bankarskog sektora'.

M. V.

Donatorska u pitanju

Učesnici Evropskog ekonomskog foruma nisu razgovarali o predstojećoj donatorskoj konferenciji, ali su predstavnici Svetske banke i Evropske unije nezvanično potvrdili da bi ona mogla da se održi u decembru. To će, kako za 'Blic' ističe Goran Pitić, ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom, 'zavisiti od događanja vezanih za usvajanje ustavne povelje i stava SAD koji se odnosi na uslove dalje saradnje s našom zemljom'. 'Majkrsoft' dobio društvo

- Za nas su od velikog značaja potvrde da će velike inostrane kuće iz oblasti informatike i softvera, poput 'Orakla'i 'Ciska', učestvovati u uvođenju informacionog sistema s dobrom bazom podataka u naše škole, Vladu i druge važne institucije. Ta takozvana akademska inicijativa već je sprovedena u zemljama istočne Evrope - rekao je juče za 'Blic' iz Salcburga ministar Goran Pitić, nakon razgovora s predstavnicima ovih kompanija. 'Cisko' će do kraja ove godine otvoriti kancelariju u Beogradu, a 'Orakl' je već počeo da posluje u Srbiji. Međutim, naglasio je Pitić, 'to ne znači da se druge kompanije iz ove oblasti, kao što je ‘Majkrsoft’, povlače sa ovog tržišta'.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.