Nemci složno: Hoće veće plate i manje radnih sati

Izvor: B92, 16.Jan.2018, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemci složno: Hoće veće plate i manje radnih sati

Desetine hiljada nemačkih radnika u industrijskom sektoru je obustavilo rad, u znak podrške sindikatu IG Metal koji zahteva šestoprocentno povećanje plata.

Traže i pravo na smanjivanje broja radnih sati.

Štrajkovima upozorenja, koji se održavaju još od prošle nedelje, priključilo se danas oko 33.000 nemačkih industrijalaca, uključujući 10.000 radnika u nemačkom Dajmleru, čime je njihov ukupan broj porastao na 425.000 od prošle nedelje, prenosi agencija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rojters.

"Predlog koji su nam poslodavci dali je daleko od pravednog. Ponuda dvoprocentnog povećanja plata je pre provokacija", izjavio je predsednik sindikata IG Metal, Jerg Hofman.

Imajući u vidu dobro zdravlje nemačke ekonomije i nezaposlenost na rekordnom minimumu, najveći sindikat u zemlji traži povećanje plata od šest odsto u ovoj godini za oko 3,9 miliona radnika.

Takođe je zatražio da se broj radnih sati nedeljno smanji sa 35 na 28 i da se smenskim radnicima i onima koji rade skraćeno jer moraju da brinu o deci ili starijim srodnicima, posle dve godine vrate prava koja proističu iz radnog odnosa s punim radnim vremenom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.