Nemci, ne ide: To je bajka

Izvor: B92, 24.Feb.2024, 12:50

Nemci, ne ide: "To je bajka"

Nemački ministar finansija Kristijan Lindner zatražio je višegodišnji moratorijum na socijalna izdvajanja i državne subvencije, da više novca ostane za odbranu.

"Meni nije do toga da sada neke stvari ukidamo. Možemo o tome raspravljati, ali ... neprestano nastaju nove subvencije, nova socijalna davanja, novi standardi", rekao je Lindner za televiziju ZDF.

Prema njegovoj oceni, toga već ima poprilično. "Kada bi nam uspelo da tri godine izađemo na kraj sa onim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što imamo, to bi bio veliki korak u pravcu konsolidacije", rekao je Lindner, predsednik liberalne FDP, najmanje partije u koaliciji kancelara Olafa Polca.

Kopredsednica Zelenih Rikarda Lang se slaže da Nemačka mora da uloži u podršku Ukrajinu i da manju odbrambenu zavisnost Evrope od SAD, piše dpa.

Naglasila je, međutim, da Nemačka ne sme spoljnu bezbednost da gradi na račun socijalne bezbednosti. Taj zadatak, prema njenim rečima, ne može da se finansira iz postojećeg budžeta i "zato treba naći druge načine".

Predsednik minhenskog ekonomskog institute Ifo Klemens Fist ocenio je da ne postoji način da se izbegnu određeni rezovi u oblasti socijalnih izdvajanja države.

"I topovi i kolači, bilo bi lepo da može, ali to je bajka. To ne ide. Nego idu topovi, bez kolača", rekao je Fist. On je dodao da država i ubuduće finansirati blagostanje, ali manje.

Lindner je naglasio i Nemačka mora da obnovi snažan privredni rast, a time i većeg prihoda od poreza. "Nemačkoj je neophodan prosperitet. Potreban nam je dinamičan rast", rekao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.