Nemci među prvima u Evropi po radu od kuće

Izvor: B92, 18.Jul.2023, 15:13

Nemci među prvima u Evropi po radu od kuće

Rad od kuće je sve češća pojava posle izbijanja pandemije kovid 19, ali se udeo u evropskim zemljama veoma razlikuje. Nemačka je među vodećim zemljama u Evropi.

Zaposleni u Nemačkoj sa jednim danom rada od kuće u nedelji su na drugom mestu među 17 evropskih država, prema studiji instituta Ifo.

Ispred Nemačke samo je Velika Britanija sa 1,5 danom. Globalno, među ukupno 34 zemlje obuhvaćene studijom, ispred Nemačke su i Kanada sa 1,7 dana nedeljno, SAD sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 1,4 dana i Australija sa 1,3 dana. Ukupan prosek je 0,9 dana rada od kuće nedeljno, saopštio je Ifo u utorak.

U Evropi su do jednog dana dogurale i Finska i Holandija, ali je Nemačka po decimali iza jednice nešto bolja.

U Austriji je prosek 0,8 dana, u Poljskoj i Italiji 0,7 dana, a u Francuskoj i Danskoj 0,6 dana nedeljno. Studija je pokazala da je posebno nizak prosečni udeo rada od kuće u nedelji u Južnoj Koreji, sa 0,4, kao i Japanu i Grčkoj – 0,5.

Jednostavnog objašnjenja nema, rekao je stručnjak Ifo Matijas Dols (Mathias Dolls). Uticaj mogu imati struktura privrede u pojedinim zemljama, stepen digitalizacije, kao i iskustvo sa merama zaključavanja u vreme pandemije.

"Vidimo da zaposleni veoma cene mogućnost da rade od kuće", rekao je Dols, dodajući, međutim, i da postoji veliki raskorak između toga koliko takvog rada žele radnici, a koliko planiraju poslodavci.

Globalni prosek pokazuje da zaposleni žele oko 0,8 dana više nego što to poslodavci planiraju. U Nemačkoj je taj jaz sa 0,6 dana nešto manji. U proseku je 1.800 nemačkih učesnika istraživanja reklo da želi oko 1,8 dana da radi iz kućnog "ofisa".

Odgovori na pitanja iz ankete ukazuju da rad od kuće može da bude učestaliji. Naime, u većini zemalja poslodavci planiraju da zaposlenima ponude više rada od kuće nego do sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.