Nemački uvoz pojeftinio posle više od dve godine

Izvor: B92, 28.Apr.2023, 15:59

Nemački uvoz pojeftinio posle više od dve godine

Uvoz u Nemačku je u martu je bio 3,8 odsto jeftiniji nego 12 meseci ranije, saopštio je u petak savezni zavod za statistiku.

To je prvi pad cena robe iz inostranstva posle više od dve godine.

Prethodnog meseca uvoz je još bio skuplji 2,8 odsto nego u februaru prošle godine, a letošnje poskupljenje uvozne robe se nagomilalo na više od 30 odsto.

Talas poskupljenje prošle godine posledica je napetosti u svetskoj trgovini zbog ukrajinskog rata. To, međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << polako popušta i u mesečnom poređenju, uvoz je u martu pojeftinio sedmi mesec zaredom.

Energenti su već značajno pojeftinili, kao i repromaterijal. Potrošačka i kapitalna dobra ipak nadalje osetno poskupljuju.

Rast uvoznih troškova se preliva na cene u maloprodaji, odnosno inflaciju. Evropska centralna banka monetarnu politiku zasniva na kretanju cena, i od letos je šest puta povećavala referentnu kamatnu stopu nastojeći da ohladi potražnju i suzbije poskupljenja.

Za početak maja bankari najavljuju novu korekciju kamatnih stopa naviše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.