Nemački ugostitelji traže dugoročno niži PDV

Izvor: B92, 05.Sep.2023, 16:00

Nemački ugostitelji traže dugoročno niži PDV

Ugostiteljstvo je u Nemačkoj i posle pandemije u problemima. Udruženje hotela i restorana ponovo je zahtevalo da porez na dodatu vrednost bude dugoročno niži.

"Letnja sezona u brojnim mestima nije ispunila očekivanja", saopštilo je udruženje u utorak. Naprotiv, uporno skupa hrana i energenti, kao i viši troškovi osoblja su situaciju otežali.

Rasprava o mogućem povećanju PDV-a ugostiteljima je ulila neizvesnost i brigu - hoće li moći da opstanu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Dehoga je upozorila na teške posledice povećanja stope PDV-a sa sedam na 19 odsto od 1. januara 2024. i tražila "fer poreze".

Ugostiteljstvo je posebno teško podnelo mere ograničenja za vreme pandemije. U gubicima je, kako je udruženje navelo, već tri godine.

PDV na hranu u ugostiteljstvu je vlada zato tokom zaraze privremeno smanjila sa 19 na sedam odsto. Potom je zbog energetske krize važenje te uredbe produžila do kraja ove godine.

Kancelar Olaf Šolc je nedavno najavio moguće dalje produženje uredbe.

Ipak, u novembru ili decembru Bundestag mora da vidi da li ima novca za pokrivanje tih troškova, rekao je Šolc krajem avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.