Nemački novac, italijanska pamet, švajcarski materijal: Kako je nastao ubica ruskih dronova

Izvor: B92, 10.Maj.2023, 16:27

Nemački novac, italijanska pamet, švajcarski materijal: Kako je nastao ubica ruskih dronova

Švajcarske samohodne protivavionske topove kratkog dometa proizvodi Italija za nemački novac, pa njime Ukrajina ruši ruske dronove.

Tako je, ukratko, na bazi švajcarskoga Rheinmetallovog Skyshielda, nastao Skynex, kako je prvi objavio Sonntags Zeitung.

Skynex na više načina ruši uvrežene šeme. Švajcarska – poprilično naoružana – samoj sebi zabranjuje da prodaje oružje zaraćenim stranama, da ne bi povredila svoju neutralnost.

Švajcarci, naime, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tvrde da ih neutralnost štiti od invazija, još od Napoleonovih ratova, iako je važnije to što se zaraćenim stranama na njenim granicama vazda isplatilo imati zajamčen sef nadohvat ruke, piše Jutarnji list.

Švajcarci međutim znaju da je svaki propušten posao – izgubljen. Prema tome, projekat sme da bude švajcarski ako ga ne proizvode Švajcarci u Švajcarskoj i ako ga ne prodaju Švajcarci iz Švajcarske. Ostalo je prostor za dosetljivost.

Nemački Rheinmetall – s neprekinutom istorijom proizvodnje oružja od kraja pretprošlog veka – kupio je 1999. švajcarsku firmu Oerlikon Contraves, čuvenu po svojim lakim 20-milimetarskim protivavionskim topovima još od 1909, preimenovavši je 2009. u Rheinmetall Air Defence. Kupio je i Oerlikon Contraves Pyrotec, preimenovanu zatim u RWM Schweiz. Kupio je i RF Engines na engleskom ostrvu Vajt, što nije vezano s ovom temom.

Oerlikon je još 1952. na periferiji Rima osnovao filijalu Contraves Italia, sada Rheinmetall Italia. Firma je specijalizovana za vazdušnu i svemirsku odbranu, radarske i slične sisteme itd. Eto, tu je – kako tvrde nezavisni izvori – proizveden i Skynex, visokoautomatizovani samohodni PV top kojim Ukrajina, takođe kažu, veoma efikasno skida ruske dronove.

Skyshield je – kako je navedeno u literaturi – sistem sastavljen od dva revolverska topa kalibra 35 mm s brzinom paljbe od 1000 metaka u minuti. Poseduje sistem upravljanja paljbom sastavljen od senzorske jedinice i odvojenog zapovednog mjesta. Skyshield može koristiti do dva modula projektila zemlja-vazduh s osam ćelija za proširenu sposobnost protivvazdušne odbrane. Skyshield je projektovan za tradicionalne protivvazdušne uloge te za odbranu od projektila. Lako ga je montirati na kamione ili slična prevozna sredstva.

Sistem upravljanja paljbom (FCS) koristi X-pojasni radar za traženje i praćenje X-TAR-3D, te još jednu jedinicu za radarsko, televizijsko, odnosno lasersko precizno praćenje. Zapovedno mjesto može biti postavljeno i do pola kilometra od jedinice za upravljanje paljbom (FCU), koristeći šifrovane radio-talase.

Sistem Skyshield može se umrežiti s drugim sistemima protivvazdušne odbrane za širu i efikasniju vazdušnu pokrivenost, proširujući svoju ulogu od odbrane neke tačke do odbrane područja. Možemo pretpostaviti da Skynex poseduje sve te osobine, a možda i još neke. Za vreme nedavne posete Italiji ukrajinski premijer Denis Šmigalj posetio je i Rheinmetall Italia, očigledno ne samo kurtoazno.

Za razliku od pretežno korišćenih borbenih sistema odnosno sredstava, poslatih u Ukrajinu, Skynex je nov proizvod, ciljano finansiran i projektovan te proizveden da posluži odbrani Ukrajine, piše list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.