Nemački RWE želi Britiš enerdži

Izvor: B92, 10.Apr.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemački RWE želi Britiš enerdži

London/Frankfurt -- Nemački RWE je ponudio 22 milijarde dolara u gotovini (uključujući otplatu duga) za preuzimanje britanskog preduzeća u sektoru nuklearne energije "Britiš enerdži".

Fabrika RWE u Nemačkoj

Izvor blizak dvema kompanijama je naveo da je nemački energetski gigant ponudio nešto manje od sedam funti po akciji "Britiš enerdžija" pre nekoliko nedelja, ali u RWE i britanskoj firmi, čijih je 35 odsto akcija u vlasništvu vlade, nisu hteli da komentarišu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << te navode, prenosi Rojters.

RWE, vlasnik britanske energetske kompanije "Enpauer" (Npower), jedna je od većeg broja firmi koje su "bacile oko" na "Britiš enerdži", pošto trenutno energetska preduzeća u Evropi nastoje da iskoriste to što Velika Britanija radi na povećanju nuklearnih kapaciteta.

Britanski finansijski dnevni list "Fajnenšel tajms" (Financial Times) je danas objavio da je RWE dao ponudu pre 17. marta, kad je firma "Britiš enerdži" potvrdila da je u pregovorima koji bi mogli da rezultuju preuzimanjem ili partnerstvom.

List je takođe naveo da francuski "Elektrisite de Frans" (Electricite de France) razmatra kupovinu britanske firme, ali samo jednog njenog dela, kao i da je britanska "Sentrika" (Centrica) objavila ponudu u akcijama.

"Britiš enerdži" je saopštio da je u poslovnoj godini zaključno sa 31. martom proizveo 50,3 teravat-časova električne energije, što je nešto više od očekivanja analitičara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.