Nemački RWE se menja, pravi i novu kompaniju

Izvor: B92, 01.Dec.2015, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemački RWE se menja, pravi i novu kompaniju

Nemačka kompanija RWE, planira da poslovanje sa obnovljivim izvorima energije, elektroenergetskim mrežama i sa stanovništvom objedini u jednu kompaniju.

Akcije ovog drugog najvećeg snabdevača električnom energijom u Nemačkoj krajem naredne godine naći će se na berzi.

"Cilj je kreiranje platforme za rast, sa sopstvenim pristupom tržištu kapitala. To će ojačati održivost celokupne grupacije, a akcije nove podružnice će verovatno krajem 2016. godine biti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ponuđene na berzi", navodi se u saopštenju RWE, a prenosi agencija Frans pres.

Ovakav potez je "odgovor na tranformaciju energetskog okruženja u Evropi", izjavio je generalni direktor RWE, Peter Terijum, čija je kompanija u poslednjih nekoliko godina teško pogođena odlukom nemačke vlade da do kraja naredne decenije u potpunosti ugasi sve nuklearne elektrane i promoviše obnovljive izvore energije.

"Stvaramo dve održive kompanije pod jednim krovom. Nova podružnica će imati sopstveni pristup tržištu kapitala i poboljšaće naše perspektive rasta", rekao je on.

Istovremeno, uvereni smo da je konvencionalna proizvodnja električne energije nezamenljiv partner za obnovljive izvore energije u decenijama koje dolaze. Naše konvencionalne elektrane za proizvodnju struje su podrška obnovljivim izvorima energije, objasnio je Terijum.

RWE je saopštio i da će oko 10 odsto kapitala u novoj filijali ponuditi na prodaju, navodi francuska agencija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.