Nemačke firme zadovoljne u Srbiji

Izvor: B92, 08.Dec.2013, 10:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nemačke firme zadovoljne u Srbiji"

Novi Sad -- Direktor Delegacije nemačke privrede u Srbiji Martin Knap kaže da su nemačke kompanije koje rade u Srbiji zadovoljne i da "gotovo sve" planiraju reinvesticije.

"Mi radimo sve što možemo, i mislim da će uskoro doći do promene i već su nam se javile neke kompanije koje imaju pogone u Kini, gde je jeftina radna snaga, ali iz koje transport robe traje dugo i zato je Srbija zanimljiva, jer se nalazi blizu srca Evrope", rekao je Knap juče na seminaru u mestu Vrdnik na Fruškoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gori.

Prema njegovim rečima, učešće nemačkog kapitala u privredi Srbije znatno je manje nego u nekim drugim zemljama.

U 2013. godini, od oko 40 velikih kompanija koje su došle u Srbiju, samo pet je iz Nemačke, s kapitalom od pet odsto u odnosu na ukupni kapital tih projekata. U poslednjoj deceniji je oko 30 nemačkih kompanija došlo u Srbiju i zaposlilo oko 14.000 ljudi, naveo je Knap.

Direktorka Francusko-srpske privredne komore Sanja Ivanić najavila je da će u 2014. godini biti održan niz konferencija u šest velikih gradova Francuske, na kojima će biti predstavljeni investicioni potencijali Srbije.

Predstavnik Trgovinsko-industrijske komore Ruske Federacije Vladimir Grišin rekao je da su ruske kompanije najviše zainteresovane za sektor energetike, poljoprivredu, mašinsku industriju, preradu drveta i turizam.

On je rekao da Srbija i Rusija imaju potpisanih 19 sporazuma na nivou regionalnih privrednih komora, ali je ocenio da to nije dovoljno iskorišćeno i da bi trebalo iz samih regiona da bude više inicijative.

Izvršna direktorka Srpsko-azerbejdžanske privredne komore Natalija Popesku rekla je da je ta zemlja, čija je ekonomija u velikom usponu, zainteresovana za ulaganje u poljoprivredu, prehrambenu industriju, zdravstveni turizam i ugostiteljstvo u Srbiji.

"U pitanju su uglavnom manje investicije od nekoliko miliona evra, ali ima i velikih kompanija koje traže nova tržišta", kazala je Popesku.

Šef Ekonomsko-trgovinskog odeljenja ambasade Slovačke Jan Štark rekao je da je su kompanije iz te zemlje zainteresovane za energetiku i za mašinsku industriju, a posebno za proizvodnju vagona, elektroopreme i tekstilnu proizvodnju.

Seminar "Mogućnost saradnje lokalnih samouprava i stranih privrednih komora" organizovao je Fond za podršku investicijama Vojvodine (VIP fond).

Direktor tog fonda Aleksandar Stojkov rekao je da je cilj bio da se omogući lokalnim samoupravama da stupe u direktan kontakt sa stranim privrednim komorama.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

ŠANSA: U Srbiju sele fabrike iz Kine

Izvor: Kurir, 09.Dec.2013, 06:22

Pojedine nemačke kompanije planiraju preseljenje proizvodnje, najavio Martin Knap, direktor delegacije nemačke privrede u Srbiji..BEOGRAD - Srbi bolja radna snaga od Kineza...Nemačke kompanije koje posluju u Srbiji su zadovoljne i gotovo sve planiraju nova ulaganja, a pojedine bi mogle da presele...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.