Nemačka železnica gubi milione zbog grafita

Izvor: B92, 20.Jun.2023, 10:44

Nemačka železnica gubi milione zbog grafita

Grafiti mogu biti umetnost, ali su često samo žvrljotine i to skupe. Vandalizam koji trpe Nemačke železnice (Deutsche Bahn, DB) uglavnom je zbog grafita.

Od oko 35.000 oštećenja na vozovima i objektima DB u nekih 24.000 slučajeva radilo se o grafitima, rekla je portparolka DB. Šestina "umetničkih dela" bila je u Berlinu i okolini, prenosi dpa.

DB je za 2022. štetu procenio na 12,1 milion evra, što je blagi pad u odnosu na prethodnu godinu, kada je bila za 100.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << evra veća. U kompaniji kažu da je to zbog boljih zaštitnih mera i kontrola.

"Naši specijalizovani timovi blisko sarađuju sa policijom", objasnio je šef bezbednosti DB Hans-Hilmar Riške.

Od januara do maja ove godine već je uhapšeno skoro 1.200 osumnjičenih, uključujući više od 300 crtača grafita. Prema podacima železnice, pripadnici bezbednosti svake godine uhvate više od 3.200 osumnjičenih, od čega su četvrtina oni sa sprejevima.

Železnica nastoji da smanji štetu stavljanjem folija ili nanošenjem premaza koji sprečavaju žvrljanje. Sve više koristi i video nadzor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.