Nemačka vraća pare od utaje poreza

Izvor: B92, 21.Dec.2010, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka vraća pare od utaje poreza

Berlin -- Kupovina ukradene baze podataka o utajivačima poreza koji su pare držali u Lihtenštajnu i Švajcarskoj, omogućila je Nemačkoj da vrati oko 1,8 milijardi evra.

Disk sa podacima o nemačkim nesavesnim poreskim obveznicima, nemačka vlada je platila nekoliko miliona evra.

Samo u 2010. godini utajivači poreza, otkriveni zahvaljujući diskovima sa ukradenim bankarskim podacima, vratili su državnoj kasi 1,6 milijardi evra, a još najmanje 200 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će platiti iduće godine.

Nemačke poreske vlasti su u februaru ove godine od anonimnog prodavca za 2,5 miliona evra kupile disk sa ukradenim podacima o utajivačima poreza, koji su svoja sredstva čuvali u švajcarskoj banci "Kredi Svis". Kasnije, fiskalni organi su obezbedili još nekoliko diskova sa informacijama o stranim bankarskim računima nemačkih poreskih obveznika.

Zahvaljujući ovim podacima hiljade nemačkih nesavesnih poreskih dužnika je optuženo, a 2009. i 2010. godine dobrovoljno se prijavilo više od 30.000.

Kupovina diskova sa podacima o poreskim utajivačma je iskomplikovala odnose Nemačke i Švajcarske, koja je optužila nemačku vladu za otkupljujivanje kradenih podataka.

Bez obzira na tenzije, konflikt je regulisan i u oktobru su zemlje sklopile sporazum kojim se predvija intenzivnija razmena informacija potrebna za otkrivanje poreskih utajivača.

U novembru 2010. godine Ustavni sud Nemačke je odobrio pravosudnim organima da u istrazi koriste podatke o nesavesnim poreznim obveznicima čak i u slučaju da se do informacija došlo nelegalnim putevima.

Nemačka vlada procenjuje da poreski obveznici godišnje od oporezivanja sakriju do 30 milijardi evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.