Nemačka u sve ozbiljnijem problemu

Izvor: B92, 13.Maj.2023, 11:59

Nemačka u sve ozbiljnijem problemu

U Nemačkoj se manjak stručih negovatelja nadalje pogoršava.

Trenutno za 100 otvorenih radnih mesta na raspolaganju je svega 33 nezaposlenih profesionalnih negovatelja, navodi nemačka agencija za zapošljavanje.

Stopa zapošljavanja u negovateljstvu od januara 2022. je ispod proseka u svim drugim profesijama, saopštila je agencija povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara, 12. maja.

Prethodno je u toj oblasti, pre svega zbog pandemije, broj zaposlenih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << natprosečno porastao.

U junu 2022. u Nemačkoj je na poslovima pružanja nege radilo 1.68 miliona ljudi, 1,1 odsto više nego godinu, ali i punih 11 odsto više nego pet godina ranija. U svim ostalim profesijama, stopa zapošljavanja je u tom periodu izašla na sedam odsto u proseku.

Prema statističkim podacima agencije, većina zaposlenih u negovateljstvu su žene. Znatno je porastao udeo stranih državljana, sa osam odsto 2017. na 14 odsto prošle godine. Najviše stranaca je iz zemalja poput Poljske, Rumunije, Bosne i Hercegovine ili Turske.

Međutim, 20.000 ljudi stalno zaposlenih u negovateljstvu u Nemačku je došlo tražeći azil, na primer iz Sirije ili Avganistana. Pre migrantske krize 2015. bilo ih je svega 2.000.

Sa druge strane, negovatelji bez stručnih kvalifikacija teško nalaze posao. Na 100 otvorenih radnih mesta dolazi po 323 nekvalifikovana kandidata.

Izlaz je moguć kroz obrazovanje, s tim da profesionalno doškolovavanje finansijski podržava nemačka agencija za zapošljavanje.

Agencija, uz to, nastoji da privuče još radnika iz inostranstva, na primer iz Tunisa, Filipina, Indije ili Jordana. Tim putem u Nemačku je do ove godine dospelo više od 4.000 negovatelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.