Nemačka povlači potez koji označava kraj jedne ere: Stegnite kaiš jer sav novac ide ovde

Izvor: B92, 05.Jul.2023, 18:27

Nemačka povlači potez koji označava kraj jedne ere: "Stegnite kaiš jer sav novac ide ovde"

Izdaci Nemačke za odbranu iduće godine će dostići rekordne nivoe.

Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorius 2024. će na raspolaganju imati 51,8 milijardi evra, 1,7 milijardi više nego ove godine. Pridoda li se tom iznosu i 19,2 milijardi evra iz posebnog fonda koji je uspostavljen nakon što je počeo sukob Rusije i Ukrajine u februaru 2022. godine, Nemačka će na odbranu iduće godine potrošiti 71 milijardu evra, piše Blumberg.

Severnoatlantski savez (NATO) >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od svojih članica traži da na godišnjem nivou bar dva posto svog BDP-a izdvoje za odbranu i Nemačka će iduće godine ispuniti taj cilj, odnosno očekivanje.

Predsednik Vlade Savezne Republike Nemačke Olaf Šolc i vladajuća koalicija odlučili su u budžetu za iduću godinu da daju prednost odbrani.

Istovremeno, drugim ministarstvima su rekli da moraju "da stegnu kaiš" jer 2024. neće moći da uzimaju nove kredite. Ustavna odredba kojom se ministarstvima branilo uzimanje novih kredita privremeno je suspendovana kako bi se sanirala šteta od pandemije koronavirusa SARS-CoV-2 i energetske krize, prenosi Jutarnji list.

Ministar finansija Nemačke Kristijan Lindner, vođa fiskalno odgovorne Slobodne demokratske stranke (FDP), insistirao je na tome da spomenuti mehanizam ponovno počne da se primenjuje, što je dovelo do napetih odnosa između FDP-a i Socijaldemokratske stranke Nemačke na čijem je čelu nemački kancelar Olaf Šolc i Zelenih koje predvode Rikarda Lang i Omid Nouripour.

Lindner kaže da će njegova fiskalna odgovornost pomoći da ublaži uticaj inflacije i pomoći Evropskoj centralnoj banci da godišnje povećanje potrošačkih cena u evrozoni na kraju vrati na željenih dva posto.

Nemački proračun za 2024. i finansijski plan za period od 2024. do 2027. naslovljen "Povratak u fiskalnu normalnost" predviđa pad da će iznos novih kredita koji će biti uzeti na federalnom nivou sa 16,6 milijardi evra u 2024. pasti na 15 milijardi u 2027. godini.

Uprkos tome, Ministarstvo finansija Nemačke reklo je da će nemački budžet od 2025. do 2027. biti u deficitu većem od 14 milijardi evra.

Vest o povećanju izdataka za odbranu u Nemačkoj dolazi pre nego što će članice NATO-a na sastanku koji će se iduće nedelje održati u Viljnusu u Litvaniji predstaviti nešto ambiciozniji plan potrošnje.

Predviđa se da će se zemlje članice dogovoriti da će što je pre moguće u svoje vojske uložiti barem dva posto svojih BDP-ova. Međutim, neke zemlje još neko vreme neće moći da se približe tom cilju.

Šolcov kabinet će budžet finalizovati u sredu a zatim poslati u Bundestag, gde će ga parlamentarci dodatno doterati.

Očekuje se da će se proračun dorađivati od sredine decembra i da će nakon toga biti odobren.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.