Nemačka platila miliijardu evra za američke trupe

Izvor: B92, 06.Jul.2020, 12:54

Nemačka platila miliijardu evra za američke trupe

Berlin -- Nemačka je u proteklih deset godina platila oko milijardu evra za stacioniranje američke vojske na njenoj teritoriji.

SAD, čiji predsednik Donald Tramp je najavio povlačenje 9.500 vojnika, plaća višestruko više.

Dve trećine tih troškova, to jest 648,5 miliona evra otpalo je na mere izgradnje infrastrukture, a 333,9 miliona evra na takozvane posledice odbrane, u koje spadaju štete izazvane od staren američkih vojnika kao i povratak američkih investicija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u bivše baze.

Ovi podaci proizilaze iz odgovora Ministarstva finansija na upit poslanika Levice Brigite Frajhold.

SAD, međutim, imaju daleko veće troškove za stacioniranje svoje vojske u Nemačkoj.

Ministarstvo odbrane SAD procenjuje troškove za ovu godinu na oko 8,125 milijardi dolara, što je za 61 put više nego 132,4 miliona evra koliko je Nemačka izdvojila prošle godine u te svrhe.

Međutim američka vojska ima ogromne prednosti od baza u Nemačkoj, jer preko njih snabdeva vojnike, na primer, u misijama u Iraku i Avganistanu.

Trenutno je oko 35.000 američkih vojnika stacionirano u Nemačkoj.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.