Nemačka odustaje od tigra

Izvor: B92, 13.Maj.2023, 15:27

Nemačka odustaje od "tigra"

Nemačko ministarstvo odbrane ne planira da se pridruži evropskim naporima na modernizaciji jurišnog helikoptera Tiger MKIII koji je sklon kvarovima.

U planu je postupno ukidanje modela koje trenutno koristi vojska, prenosi dpa.

Istrage su pokazale da bi "učešće u programu Tiger MKIII bilo veoma rizično u smislu troškova i vremena", rekla je portparolka Ministarstva odbrane.

Španija i Francuska zajedno podržavaju napore za nadogradnju helikoptera, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje proizvodi Airbus Helicopters.

Portparolka ministarstva je rekla da će "prema trenutnom planiranju, poslednji nemački jurišni helikopter Tigar biti povučen iz upotrebe 2038. godine" bez daljih akcija.

U aprilu 2022. tadašnja ministarka odbrane Kristin Lambreht rekla je parlamentu da je u funkciji samo devet od 51 helikoptera Tiger u zemlji.

List Zidojče cajtung (SZ) objavio je u subotu da će Bundesver, nemačka vojska, početi polako da smanjuje svoju flotu od 2031.

List je objavio da Nemačka planira da prilagodi lakše helikoptere prvobitno dizajnirane za civilnu upotrebu umesto da pređe na druge jurišne helikoptere koji su trenutno dostupni na tržištu, uključujući helikoptere Apache i Viper proizvedene u SAD.

"Bundesver planira da kupi lake jurišne helikoptere koji su dostupni na tržištu", potvrdila je portparolka Ministarstva odbrane agenciji DPA.

Portparolka je rekla da bi prilagođavanje lako dostupnih civilnih modela moglo da obezbedi Bundesveru "moćan i lak borbeni helikopter u kratkom roku".

Na pitanje dpa o konkretnim planovima, portparolka je samo rekla da ministarstvo trenutno radi na "rešenjima orijentisanim na budućnost".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.