Nemačka obveznicama ne veruje

Izvor: B92, 20.Okt.2014, 14:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka obveznicama ne veruje

Evropska centralna banka počela je danas otkup obveznica osiguranih imovinom, u okviru najnovijih nastojanja za sprečavanju ponovnog pada evrozone u recesiju.

Obveznice osigurane imovinom su hartije kao što su hipotekarni krediti, krediti za kupovinu automobila i potraživanja na osnovu kreditnih kartica koje se prodaju investitorima, omogućujući bankama da podele rizike nenaplativosti i ohrabrujući ih da nude više zajmova, prenosi agencija AP.

ECB veruje da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tržište takvih obveznica, važan izvor finansija za mala i srednja preduzeća, presušilo od perioda finansijske krize.

Međutim, problem leži u tome što se upravo složeni finansijski derivati poput obveznica pokrivenih imovinom smatraju glavnim krivcem za izbijanje kreditne krize u SAD 2008, zbog čega su mnogi, pogotovo u Nemačkoj, prilično rezervisani prema takvim sredstvima.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

ECB počela sa kupovinom obveznica

Izvor: Blic, 20.Okt.2014

Evropska centralna banka (ECB) počela je danas sa kupovinom obveznica osiguranih imovinom, u okviru najnovijih nastojanja namenjenih sprečavanju ponovnog pada evrozone u recesiju...Obveznice osigurane imovinom su hartije kao što su hipotekarni krediti, krediti za kupovinu automobila i potraživanja...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.