Nemačka na čelu OEBS

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jan.2016, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka na čelu OEBS

Nemačka je od danas u narednih godinu dana predsedavajuća Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), a predsedavanje će i formalno preuzeti na sednici Stalnog saveta te organizacije 14. januara u Beču.

Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer predstaviće program rada i prioritete nemačkog predsedavanja.

OEBS je osnovan tokom hladnog rata kao forum za dijalog Istoka i Zapada. Danas deluje u tri oblasti - vojno-političkoj, ekonomsko-ekološkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i ljudskoj. Sedište je u Beču, a okuplja 57 država članica iz Evrope, centralne Azije i severne Amerike koje pokrivaju najveći deo severne hemisfere.

Nemačka je predsedavanje OEBS-u preuzela od Srbije koja je bila predsedavajuća 2015. u okviru sukcesivnog dvogodišnjeg mandata zajedno sa Švajcarskom.

Tokom predsedavanja Srbije obeleženo je 40 godina od usvajanja Helsinškog završnog akta, što je bila prilika da se sumiraju rezultati ;i ispita politička volja za stvaranje strateškog okvira za buduće delovanje OEBS-a.

Beograd je u decembru bio domaćin 22. ministarske konferencije OEBS na kojoj su se okupili šefovi diplomatija i visoki zvaničnici 57 zemalja članica i 11 partnerskih zemalja, među kojima i američki državni sekretar Džon Keri, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

Glavne teme dvodnevnog skupa kojim je Srbija zaokružila jednogodišnje predsedavanje bile su zajednička borba protiv terorizma, kriza u Ukrajini i izbeglička kriza koja pogađa Evropu, a posebno zemlje duž balkanske rute.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.