Nemačka jača borbu protiv pranja novca

Izvor: B92, 26.Jul.2023, 10:17

Nemačka jača borbu protiv pranja novca

Nemački ministar finansija Kristijan Lindner najavio je snažniju borbu protiv pranja novca u Nemačkoj.

Suzbijanje pranja novca treba "održivo unaprediti", navodi se u nacrtu zakona u koji je dpa imala uvid.

Resori u vladi će se interno usaglasiti o nacrtu, rekao je portparol ministarstva finansija u ponedeljak.

Lindner je već ranije najavio osnivanje nove savezne kancelarije za borbu protiv finansijskog kriminala, sa različitim specijalnostima. Nova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << služba treba da uposli, prema rečima portparola, 1.700 ljudi. Otvaranje kancelarije planirano je za sledeću godinu.

Lindner je novu kancelariju najavio prošlog avgusta.

"Mi se u Nemačkoj mnogo brinemo oko sitne ribe u finansijskom kriminalu. Ali krupne ribe, one nam promiču", rekao je tada ministar.

Nova kancelarija će, prema nacrtu, objediniti pod jedan krov analitiku, krivične i upravnopravne istrage i nadzor. U okviru kancelarije se planira "istražni centar za pranje novca".

Dosadašnja Centralna kancelarija za izvršenje sankcija kao i Centralna služba za istrage finansijskih transakcija biće prebačene u novu kancelariju 1. juna sledeće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.