Nemačka inflacija blago ubrzala u junu

Izvor: B92, 29.Jun.2020, 18:29

Nemačka inflacija blago ubrzala u junu

Berlin -- Stopa inflacije u Nemačkoj blago je porasla u junu na godišnjem nivou.

To su pokazali danas objavljenim preliminarnim statističkim podacima, ali je to i dalje ispod cilja Evropske centralne banke što, po oceni Rojtersa, dodatno opravdava paket mera podsticaja za privredu.

Harmonizovani indeks potrošačkih cena u Nemačkoj, koji omogućava poređenje sa podacima o inflaciji u drugim zemljama Evropske unije, porastao je 0,8 posto međugodišnje u junu u odnosu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na 0,5 odsto u maju, objavio je Federalni zavod za statistiku, Destatis.

Na mesečnom nivou, harmonizovani indeks potrošačkih cena u Nemačkoj porastao je za 0,7 procenata.

Cilj ECB-a je da stopu inflacije u valutnom bloku drži na nivou neznatno ispod 2,0 procenta.

Vlada u Berlinu se nada da će paket podrške privredi vredan preko 130 milijardi evra (146,68 milijardi dolara) pomoći najvećoj evropskoj ekonomiji da se vrati na put rasta kasnije tokom ove godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.