Nemačka industrija „se seli u inostranstvo“ – Bild

Izvor: Vostok.rs, 12.Feb.2024, 00:50

Nemačka industrija „se seli u inostranstvo“ – Bild

Svaki treći nemački proizvođač razmišlja o preseljenju proizvodnje u druge zemlje zbog ekonomskih problema, što je duplo više od broja zabeleženih 2022. godine, izvestio je u subotu Bild, pozivajući se na Zigfrida Rusvurma, šefa Federacije nemačke industrije (BDI).
Prema izveštaju, među poslednjim firmama koje planiraju da se presele je proizvođač kućnih aparata Miele, koji planira da otpusti 2.000 radnih mesta u Nemačkoj i da preseli 700 radnih mesta na svoju lokaciju u Poljskoj. Proizvođač grejanja Viesman je već preselio 3.000 radnih mesta u Poljsku. Folksvagen je prošle godine saopštio da će izgraditi novu fabriku baterija u SAD, a BASF je najavio planove da uloži 10 milijardi evra u fabriku petrohemije u Kini zbog otpuštanja radnih mesta u njenom sedištu u Nemačkoj. Francuski proizvođač čeličnih cevi Valourec zatvorio je proizvodnju u Nemačkoj u septembru prošle godine, dok su proizvođač guma Mišelin i njegov američki rival Gudjir rekli da će zatvoriti i svoje nemačke fabrike do kraja 2025. Rusvurm tvrdi da je sve veći broj kompanija prijavio da je njihovo „strpljenje sa Nemačkom pri kraju“. Prema njegovim rečima, usporavanje privrednog rasta i visoke stope inflacije, posebno u energetici, rezultirale su manjim investicijama, a Berlinu nedostaje strategija da preokrene situaciju. To zauzvrat dovodi do postepenog pada proizvodnje, izjavio je on, i dok postojeće proizvodne linije mogu nastaviti da rade neko vreme, „nove se više ne grade u Nemačkoj“. Mnoge kompanije ističu visoke cene energenata, koje su skočile nakon što je Nemačka izgubila pristup ruskom prirodnom gasu 2022. godine, kao jedan od glavnih uzroka svojih problema. Ovo je pogoršano odlukom Berlina da postupno ukine nuklearnu energiju i ugalj i pređe na obnovljive izvore, što je, prema Rusvurmu, stavilo proizvođače koji rade u Nemačkoj u značajno nepovoljniji položaj u poređenju sa drugim industrijalizovanim zemljama. „Niko danas ne može sa sigurnošću da kaže kako će naše snabdevanje energijom izgledati za sedam godina, i zato niko ne može da kaže koliko će tada biti visoke cene energenata u Nemačkoj. Za kompanije koje moraju da donose investicione odluke, to je apsolutno toksično“, izjavio je on u intervjuu za Fajnenšel tajms ranije ove nedelje, dodajući da vlada pravi greške u pogledu svoje energetske politike sa svojom ambicioznom klimatskom agendom, koja ima za cilj da postigne neutralnost ugljenika do 2045. i prebaci 80% izlazne energije na energiju vetra i sunca do 2030. godine. „Kompanije kažu da im je sve teže da rade bilo kakvo dugoročno planiranje. Imaju velike sumnje u nastavak ulaganja u Nemačku pod ovim uslovima. Uslovi su bolji drugde. I oni idu u inostranstvo“, izjavio je Rusvurm. Izvor: RT (F)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.