Nemačka ekonomija pala

Izvor: B92, 15.Jan.2024, 18:34

Nemačka ekonomija pala

Nemačka ekonomija je u 2023. godini prema prelimarnoj proceni pala za 0,3 odsto međugodišnje nakon rasta za 1,8 odsto u 2022. godini.

To je objavio nemački Savezni zavod za statistiku Destatis.

"Celokupan ekonomski razvoj u Nemačkoj je zastao 2023. godine, u okruženju koje je još uvek opterećeno krizom", rekla je predsednica Destatisa Rut Brand na konferenciji za novinare.

Glavni uzroci ekonomskog pada Nemačke su prema njenom mišljenju visoke cene, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nepovoljni uslovi finansiranja zbog rasta kamatnih stopa i manja tražnja iz zemlje i inostranstva, navodi se na sajtu Destatisa.

Proizvodnja u nemačkom industrijskom sektoru je u 2023. godini pala za dva odsto međugodišnje zbog manje proizvodnje u sektoru snabdevanja energijom, a veliki pad je zabeležen i u nemačkoj auto-industriji.

Nemačka građevinska industrija je prošle godine zabeležila mali rast za 0,2 odsto uprkos visokim troškovima gradnje i nedostatku kvalifikovane radne snage.

Međugodišnji rast u nemačkom sektoru usluga je usporen, što je primetno u svim glavnim segmentima kao što su informacije i komunikacije, biznis i javne usluge.

Privatna potrošnja je u 2023. godini smanjena za 0,8 odsto međugodišnje, investicije za 0,3 odsto, a državna potrošnja za 1,7 odsto.

Spoljna trgovina je pozitivno doprinela ukupnom bilansu pošto je nemački uvoz u 2023. godini opao više od izvoza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Njemačka ekonomija pala

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Jan.2024

​BERLIN - Njemačka ekonomija je u 2023. godini prema prelimarnoj procjeni pala za 0.3 odsto međugodišnje nakon rasta za 1.8 odsto u 2022. godini.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.