Nemačka: Trgovinski suficit opao

Izvor: B92, 08.Jul.2023, 11:26

Nemačka: Trgovinski suficit opao

Nemački trgovinski suficit se u maju smanjio na 14,4 milijardi evra sa aprilskih 16,5 milijardi, saopštio je danas nemački Savezni zavod za statistiku Destatis.

Tržišta su prognozirala znatno veći majski trgovinski suficit od 17,5 milijardi evra.

Ukupna vrednost majskog izvoza iznosi 130,5 milijardi evra, što je za 0,1 manje u odnosu na pretnodni mesec i za 0,7 odsto manje nego u lanjskom maju.

Ukupna vrednost uvoza u maju je bila 116,1 milijardi evra, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što je za 1,7 odsto više nego prošlog meseca, ali za 8,6 odsto manje u odnosu na isti mesec prošle godine.

Izvoz u zemlje EU je mesečno pao za 1,5 odsto, dok je uvoz iz država Evropske unije porastao za 3,5 odsto. Nemački izvoz u zemlje van EU je porastao za 1,5 odsto, pr svega u Kinu - za 1,6 odsto i Veliku Britaniju - za 5,8 odsto, dok je izvoz u SAD pao za 3,6 odsto. Uvoz iz zemalja EU je mesečno porastao za 3,5 odsto, a uvoz iz zemalja van EU je pao za 0,3 odsto.

Nemački uvoz iz SAD i Rusije je pao za 5,7 odsto, odnosno 17,3 odsto, dok je na mesečnom nivou porastao uvoz iz Kine - za 2,7 odsto i Velike Britanije - za 15,3 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.