Nemačka: Evroobveznice (ni)su ključ

Izvor: B92, 15.Avg.2011, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka: Evroobveznice (ni)su ključ

Berlin -- Nemački ministar finansija Volfgang Šojble je ponovo izrazio oštro protivljenje svoje zemlje ideji emisije zajedničkih evroobveznica.

Šojble kaže da emisija takozvanih evroobveznica ne dolazi u obzir sve dok 17 država članica evrozone vodi sopstvenu fiskalnu politiku.

On je dodao da su različite kamatne stope u državama evrozone potrebne kako bi obezbedile "podsticaje i mogućnost kazni u cilju primene odgovarajuće fiskalne politike".

Istovremeno, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jedno od vodećih udruženja nemačke privrede, izvozno udruženje BGA, je podržalo emisiju zajedničkih evroobveznica, što povećava pritisak na kancelarku Angelu Merkel da razmotri uvođenje oštrijih mera protiv krize.

Evroobveznice bi predstavljale veliki korak prema ekonomskoj integraciji zone evra, ali se njihovoj emisiji oštro protivi Nemačka, koja kao kreditno najsposobnija evropska zemlja strahuje da će porasti njeni troškovi zaduživanja i rizici ako bude morala da se zadužuje zajedno sa finansijski nestabilnijim državama.

Predsednik udruženja BGA, Anton Berner, prvi viši zvaničnik nemačke industrije koji je podržao ideju evroobveznica, izjavio je da su sve druge mogućnosti za izlazak iz krize iscrpljene.

"Alternativa je da tržišta 'napadnu' Italiju, a zatim i Francusku, mi gubimo najviši kreditni rejting, AAA, i onda je red na nas. To je vir koji će svet dovesti u depresiju", istakao je Berner.

Ideju emisije evroobveznica je, pored Bernera, podržao i čelnik Socijal-demokratske stranke, Zigmar Gabrijel, koji je izjavio da će države koje budu koristile te nove obveznice morati da se u nekoj meri odreknu suvereniteta nad svojim budžetom.

Zvanični Berlin se i dalje oštro protivi ideji emisije evroobveznica, strahujući da bi to moglo da poveća troškove zaduživanja Nemačke i smanji podsticaj za slabije članice evrozone poput Grčke da reformišu svoje privrede.

Portparol nemačke vlade Štefen Zajbert kaže da je "nemačka vlada više puta iznela mišljenje kako izdavanje evroobveznica nema smisla”.

Čini se ipak da pogoršanje dužničke krize tokom poslednjih nedelja, pri čemu je porastao pritisak čak i na velike članice poput Italije, Španije i čak Francuske, navodi neke Nemce da ponovo razmisle o svom stavu, uprkos tome što vlast i dalje odbija tu ideju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.