Izvor: B92, 23.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema razloga za strah od rasta evra

Beograd -- Kurs evra porastao je tokom vikenda na 88 dinara, što je za oko dva dinara više nego pre mesec dana.

Guverner Narodne banke Radovan Jelašić izjavio je za B92 da to nema nikakve veze sa aktuelnim istragama u vezi sa pritvaranjem viceguvernera Dejana Simića.

Građani nemaju razloga da strahuju od naglog rasta evra, pošto i u slučaju povećane potražnje za devizama centralna banka može da interveniše i spreči nagli skok evra, objašnjava guverner Jelašić: >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Narodna banka svaki dan interveniše, zavisno od toga kolika je ponuda i potražnja. Ove godine smo intervenisali sa 170 miliona evra, što je u sferi normale, kada se ima u vidu da smo krajem prošle godine više prodavali, a ne kupovali devize."

Guverner navodi da će građani mnogo bolje proći ukoliko ne menjaju često dinare u devize i obrnuto, sem ako to nije neophodno, da ne bi plaćali provizije.

I Borislav Brujić, predsednik Udruženja manjača Srbije kaže je tu računica očigledna, imajuću u vidu kretanje u poslednjih mesec dana: "Do pomeranja kursa došlo je 13 januara. Građanin koji je neposredno pred Novu godinu prodao 100 evra do danas je prilikom kupovine izgubio 120 dinara. Mislim da ove nedelje neće rasti, čak će i jačati dinar u odnosu na evro, zato što je mnogo veća ponuda pošto su se mnogi vratili sa odmora, potrebni su im dinari."

Ekonomisti su do sada uvek procenjivali veći rast evra nego što je zaista bio. Ipak, dugoročne prognoze o kretanju kursa evra ne mogu se sa sigurnošću davati, jer to zavisi ne samo od ponude i potražnje za devizama, već i od celokupne ekonomske situacije u zemlji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.