Izvor: B92, 29.Jun.2022, 14:59

Nema radnika u Nemačkoj " radiće i po 42 sata nedeljno?

Gotovo da nema industrije u Nemačkoj koja se ne žali na nedostatak radne snage.

Predsednik Saveza nemačke industrije (BDI) Zigfrid Rusvirm predložio je povećanje nedeljnog radnog vremena - uz naknadu. Ali to nije lako implementirati, prenosi Poslovni dnevnik.

Ugostitelji nemaju dovoljno uslužnog osoblja, nedostaju kase u maloprodaji, novi dnevni centri ne mogu da se otvore zbog nedostatka kadra, na aerodromima nedostaju radnici.

"Postoji ideja za duže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << radno vreme, odnosno da se uvede 42-časovna nedelja. To bi bilo lakše sprovesti nego podizanje starosne granice za odlazak u penziju na 70 godina", rekao je Zigfrid Rusvurm, predsednik Saveza nemačke industrije (BDI).

Koliko u proseku Nemci rade?

Prema podacima Instituta za tržište rada i istraživanja zanimanja (IAB) Nemačkog zavoda za zapošljavanje, radnici su prošle godine radili u proseku 38,2 sata nedeljno. Prema statistici, prosek za radnike sa nepunim radnim vremenom je 17,86 sati.

Međutim, u ovoj zemlji i dalje postoji visoka kvota za honorarni rad. A produktivnost po satu je veća nego u mnogim drugim zemljama. Postoji i prekovremeni rad: prema IAB-u, zaposleni su u 2021. godini radili u proseku 20 plaćenih i nešto više neplaćenih prekovremenih sati.

Šta kažu kolektivni ugovori i zakon?

Zakon o radnom vremenu propisuje maksimalno osam sati radnim danom, odnosno od ponedeljka do subote, ne računajući zakonom propisane pauze. Ovo čini maksimalno radno vreme od 48 sati nedeljno. Mnogi kolektivni ugovori, međutim, predviđaju mnogo manje radnih sati. U metalnoj i elektro industriji radnici rade 35 sati nedeljno. Uslužne delatnosti obično rade između 38 i 39 sati nedeljno.

Prema pisanju nemačkih medija, predloženu 42-časovnu radnu nedelju ne bi bilo tako lako uvesti. Zaposleni prvo treba da daju izjavu. Sindikati takođe – i oni su protiv dužeg radnog vremena, čak i ako bi se plate shodno tome povećale.

Kakvo je mišljenje lekara?

Koliko dugo neko može da radi svoj posao zavisi, naravno, od osobe. Neki više vole da rade što je duže moguće da bi se bolje oporavili tokom duže pauze. Drugi više vole da rade kraće i možda efikasnije. Prema mišljenju mnogih lekara, zaposlenima ne bi trebali da budu preopterećeni. Nakon četiri do šest sati koncentracija se smanjuje.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), previše prekovremenog rada je loše za vaše zdravlje. Rizik od srčanih i cirkulatornih bolesti opasnih po život značajno se povećava kada ljudi rade više od 55 sati nedeljno, prenosi Feniks Magazin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

NEMA RADNIKA U NEMAČKOJ Postoji mogućnost uvođenja 42-časovne radne nedelje

Izvor: Blic, 29.Jun.2022

Gotovo da nema industrije u Nemačkoj koja se ne žali na nedostatak radne snage.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.