Nema paradajz turizma, ali Nemci ne troše najviše

Izvor: B92, 27.Jul.2017, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema paradajz turizma, ali Nemci ne troše najviše

Zagreb -- Suprotno uvreženom mišljenju da strani turisti na Jadran donesu svu hranu koju će za vreme odmora pojesti, analiza Hrvatske privredne komore pokazuje suprotno.

Analiza je pokazala da stranci tokom boravka na Jadranu na hranu i piće potroše 2,4 puta više nego domaći turisti.

Dok svaki strani turista u proseku na hranu i piće u hrvatskim trgovinama i ugostiteljstvu dnevno ostave 91 kunu, domaći gosti ostave 40 kuna. Međutim, pojašnjavaju u HGK-u, stranci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potroše i više od te cifre, jer u nju nije uključena hrana koju plaćaju u smeštaju.

Ukupna prosečna dnevna potrošnja svakog stranog turista tokom letnjih meseci iznosi oko 66 evra, pri čemu 36 evra troše na plaćanje smeštaja, oko 12 evra ostave za hranu i piće, a preostalih 18 evra na ostalu kupovinu, sport, zabavu, izlete, kulturu. Najviše troše gosti iz Rusije, oko 125 evra ukupno, nešto malo manje od toga Britanci, dok Nemci, Austrijanci ili Holanđani u Hrvatskoj ostavljaju prosečnih 65 evra.

U avgustu Splitsko-dalmatinska županija očekuje porast stanovnika od 38 odsto u odnosu na vansezonsko razdoblje, a potrošnja hrane i pića biće utrostručena. U Istarskoj će se županiji stanovništvo udvostručiti, a potencijal potrošnje hrane i pića rašće pet puta, ističe HGK.

“Prosečan mesečni promet u segmentu hrane i pića u trima najvažnijim turističkim županijama – Istarskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj, veći je za 70 do 130 odsto u odnosu na prosečan godišnji mesečni promet u tim županijama. S obzirom da je okvirna procena dnevne potrošnje domaćega kupca u segmentu hrane i pića malo ispod 40 kuna, kupovna moć, odnosno potrošnja stranog turista u odnosu na domaćeg kupca – domicilnog stanovnika i domaćeg turista, jeste oko 2,4 puta veća”, navode u HGK.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.