Nema opasnosti od eksploatacije nikla

Izvor: RTS, 21.Sep.2012, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema opasnosti od eksploatacije nikla

U Srbiji se tek sprovode geološka istraživanja koja bi trebalo da pokažu da li je uopšte isplativa eksploatacija nikla, kaže ministar Milan Bačević i demantuje medijske napise i glasine o prljavoj tehnologiji i mogućoj opasnosti po život i zdravlje ljudi.

Ministar rudarstva i prirodnih resursa Milan Bačević demantovao je sve medijske napise i glasine o prljavoj tehnologiji i najavama eksploatacije nikla u Srbiji koja je, navodno, opasna po život i zdravlje ljudi. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Ministar Bačević kaže da nije istina da je bilo ko iz Ministarstva razgovarao sa advokatom Anom Kolarević o eksploataciji nikla u Srbiji.

"Takvih razgovora nije bilo. To što je ona na bilo koji način povezana sa kompanijom "Srbija nikl", koja je nosilac istražnih prava na tri lokacije u Srbiji, je sticaj okolnosti na koji niko iz ovog ministarstva nije uticao a i sve da jeste sve je urađeno na zakoniti način", rekao je Bačević.

Reagovanje ministra usledilo je nakon što su se u medijima pojavili izveštaji da je za eksploatisanje nikla u Srbiji zainteresovana firma "Srbija nikl" iza koje stoje Radomir Vukčević i sestra Mila Đukanovića Ana Kolarević.

Bačević je, na konferenciji za novinare, rekao da se u našoj zemlji tek sprovode geološka istraživanja koja bi trebalo da pokažu da li je uopšte isplativa eksploatacija nikla.

Kako je rekao, nasrtaj posredstvom medija, pojedinaca i lobija, o mogućoj opasnosti po život i zdravlje ljudi zbog eksploatacije rude nikla, jeste, u stvari, napad na Vladu Srbije.

Bačević je istakao da, i ukoliko bi došlo do eksploatacije nikla u Srbiji, to bi bile čiste tehnologije, u skladu sa svim važećim ekološkim i drugim zakonima.

Prema njegovim rečima, tri lokacije u Srbiji, Topola–Aranđelovac, Vrnjačka Banja–Trstenik i Mokra Gora su potencijalna mesta za istraživanje rude nikla.

Ministar je podsetio da sadašnje Ministarstvo rudarstva nije izdalo nijednu dozvolu za istraživanje, već su to učinile prethodne vlade, ali je napomenuo da to ne znači da neće dati svim kompanijama mogućnost istraživanja ukoliko bude prostora za to, jer je to u potpunosti u skladu sa važećim zakonom.

Bačević je ukazao da želi da se sastane što pre sa predsednicima opština koji su izrazili bojazan zbog mogućnosti eksploatacije rude nikla i da im stručno objasni da nema razloga za strah.

On je rekao da se procenjuje da milijarde evra leže u utrobi zemlje na području Srbije i da je potpuno normalno da privredni resursi budu iskorišćeni, u cilju podizanja privredne aktivnosti i zapošljavanja ljudi.

Bačević je podsetio da rudu nikla eksploatiše Japan, zatim Turska, Rusija, Kanada, a nikl se proizvodi svuda gde je to moguće, jer metrička tona tog metala košta 25 hiljada dolara.

Kako navodi Bačević, rezerve rude nikla u Srbiji još nisu tačno utvrđene, ali postoje indicije da su vrlo respektabilne i da ima smisla krenuti u eksploataciju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bačević negira opasnost od nikla

Izvor: B92, 21.Sep.2012

Ministar rudarstva Milan Bačević demantovao je glasine o prljavoj tehnologiji i najavama eksploatacije nikla u Srbiji koja je navodno opasna po zdravlje ljudi...Bačević je rekao da se u našoj zemlji tek obavljaju geološka istraživanja koja bi trebalo da pokažu da li je uopšte isplativa eksploatacija...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.