Nema mazuta na reč za toplane

Izvor: Politika, 08.Mar.2010, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema mazuta na reč za toplane

NIS nije u mogućnosti da nastavi s isporukama novih količina goriva toplanama koje ne mogu redovno da ga plaćaju

Naftna industrija Srbije nije u mogućnosti da toplanama koje na vreme ne plaćaju mazut isporučuje nove količine ovog energenta, ali će Udruženje toplana Srbije učiniti sve da građanima stanovi ostanu topli do kraja ove grejne sezone, potvrdio je za „Politiku” Milovan Lečić, predsednik ovog udruženja.

On podseća da je Udruženje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << toplana pre više od mesec i po dana uputilo novi zahtev NIS-u s molbom da izađe u susret toplanama koje zbog loše naplate svojih potraživanja nisu u mogućnosti da izmiruju tekuće obaveze, s tim što bi NIS-u avansno plaćali nove količine, dok bi zaostali dug platile do početka naredne grejne sezone i to s kamatom.

NIS je, međutim, odgovorio, kaže Lečić, da ne pristaje na tu ponudu. U objašnjenju novog ruskog gazde navodi se da nije u pitanju odsustvo dobre volje, već poslovna politika NIS-a uz dodatno objašnjenje da se toplanama već izašlo u susret kada su im produženi rokovi plaćanja sa 30 na 60 dana.

Lečić, priznaje da je još prilikom potpisivanja ugovora o isporukama mazuta za ovu grejnu sezonu mogao pretpostaviti da pojedine toplane neće moći da ispunjavaju redovno svoje obaveze, ali se nadao da će se kompromis s NIS-om ipak postići.

S obzirom na to da sporne toplane u Zaječaru, Trsteniku, Majdanpeku, Vrbasu, Pirotu, Novom Pazaru i Priboju, koje su pre mesec dana dobile 3.500 tona mazuta iz robnih rezervi, mogu s ovim količinama da izdrže do 15. marta, Lečić najavljuje, da će ovih dana pokušati da razgovara sa prvim čovekom NIS-a kako bi se ipak postigao dogovor o nastavku isporuke mazuta.

Čak i ukoliko ponovo dobije negativan dogovor iz NIS-a toplane građane neće ostaviti bez grejanja. U većini gradova grejanje je već poskupelo, tako da bi bilo neozbiljno ostaviti ljude pored hladnih radijatora, kategoričan je Lečić.

Upitan kako će se snaći, ako se zna da mazut ne može slobodno da se uvozi i da li to znači da će se ponovo zatražiti pomoć robnih rezervi, Lečić kaže da računaju i na toplo vreme i da će nekako pregurati zimu. Toplane kojima je iz robnih rezervi odobren mazut obavezale su se da će vratiti preuzete količine.

U Naftnoj industriji Srbije ističu da je pred početak grejne sezone potpisan ugovor sa toplanama prema kome im je isporučeno 148.000 tona mazuta. Toliko je i dogovoreno. Time se, dodaju u toj kompaniji, izašlo u susret toplanama, bez obzira na neizmirene dugove iz prethodnog perioda, omogućivši im produžen rok za plaćanje mazuta – do 60 dana.

NIS je s te strane ispunio sve svoje obaveze. Međutim, ni NIS ne može unedogled da isporučuje dogovorene količine mazuta bez nadoknade, zaključuju u ovoj kompaniji.

J. Petrović

-------------------------------------------------------------------------

U Loznici skuplje grejanje

Loznica – Prihvatajući program ovogodišnjeg poslovanja Javnog komunalnog preduzeća (JKP) „Toplana” u Loznici, Skupština grada je odobrila povećanje cena daljinskog grejanja koje će iznositi šest odsto više nego do sada.

Direktor JKP Milan Panić je rekao da će nova cena za grejanje stanova, na godišnjem nivou, iznositi 61,73 dinara, obuhvatajući i PDV, a poslovnog prostora 128,86 dinara po kvadratnom metru.

Prema njegovim rečima, Skupština grada je prošle nedelje dala saglasnost na program poslovanja „Toplane” u ovoj godini čiji su elementi i šest odsto viša cena nego do sada za isporučenu toplotnu energiju.

Kako je objasnio, zahtev osnivaču tog JKP je upotpunjen podacima o velikim razlikama između cena usluga „Toplane”, koje su, istakao je, odavno pod kontrolom, odnosno ograničenjem, i energenata, čije su cene u međuvremenu u nekoliko navrata znatno povećavane.

Prema njegovim rečima, prema memorandumu republičke vlade moguće je poskupljenje od šest odsto, koliko je skupština i odobrila, tako je preostalo da Gradsko veće formuliše odluku o promeni cena, koja će, kako očekuje, početi da se primenjuje od prvog marta.

Tanjug

-----------------------------------------------------------

Pozajmljeno gorivo za dva dana

Priboj – Preduzeće „FAP-Stan” iz Priboja novom pozajmicom obezbedilo je mazut do srede, 10. marta i tako je, posle isključenja, ponovo uspostavljeno grejanje stambenih i poslovnih prostora u tom mestu.

Zbog nedostatka mazuta juče su bili hladni radijatori na 300.000 kvadratnih metara stambenog prostora u Priboju.

Direktor tog preduzeća Zoran Spajić kazao je da je tom pozajmicom iskorišćena poslednja mogućnost obezbeđivanja mazuta i da će od srede stanovi, škole, dva vrtića i brojni lokali u Priboju ostati bez grejanja.

On je istakao da je bilo nemoguće dobiti bankarske garancije za odobrenih 500 tona mazuta iz robnih rezervi. „Do sada su od te količine u Priboj stigle dve cisterne mazuta, jer država ne prihvata hipoteku već samo bankarske garancije za obezbeđenje pozajmice”, naveo je on.

U Priboju je jutros temperatura iznosila minus dva stepena Celzijusova, a slično vreme bilo je i juče.

Beta

[objavljeno: 09/03/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.