Nema krize za švajcarske sajdžije

Izvor: B92, 07.Mar.2012, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema krize za švajcarske sajdžije

Bazel -- Švajcarski proizvođači satova očekuju da će tražnja u 2012. nadmašiti 2011, kada je ostvaren rekordan izvoz, iako rast neće biti očigledan kao prošle godine.

"Ako izvoz dostigne cifru između 20 i 25 milijardi franaka u 2012, bićemo zadovoljni", izjavio je Fransoa Tibo, predsednik švajcarskog komiteta izlagača na najvećem svetskom sajmu nakita i satova Bazelvorld.

Švajcarski izvoz je prošle godine dostigao rekordnih 19,3 milijarde franaka (11,5 milijardi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << evra), što je za 19,2 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Oko 1.815 izlagača, uključujući vodeće marke "roleks", "šopard" i "omega", iz 41 zemlje, pokazaće svoje najnovije modele na sajmu u Bazelu. Najveća zvezda sajma biće sat od pet miliona dolara švajcarske marke "hublot", najskuplji na svetu, optočen sa 1.282 dijamanta.

Tibo je naveo da će tempo rasta verovatno biti sporiji nego u 2011, dodajući da će, "ako rast bude približno dvocifren, to biti dobro".

Tražnja je bila ohrabrujuća u januaru, a februar takođe "izgleda dobro" zahvaljujući Kineskoj novoj godini, rekao je Tibo, navodeći da je, i pored teške globalne ekonomske prognoze, "potencijal švajcarske industrije satova još uvek prisutan".

"Još uvek postoje dobra tržista, pogotovo u Aziji i zemljama u razvoju", ocenio je on.

Ta tržišta pomogla su da sektor izdrži brojne ekonomske krize, koje su najteže pogodile razvijena tržišta. Švajcarski izvoz u Aziju premašio je 2011. deset milijardi franaka, što je više od polovine ukupnih godišnjih prihoda.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nema krize za švajcarske proizvođače satova

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Mar.2012

BAZEL - Švajcarski proizvođači satova očekuju da će tražnja u 2012. nadmašiti onu iz 2011, kada je ostvaren rekordan izvoz, iako rast neće biti tako očigledan kao prošle godine.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Bazel: Dijamantski prsten od 70 miliona franaka

Izvor: Glas javnosti, 08.Mar.2012, 14:17

BAZEL - Na predstojećem sajmu satova i nakita u Bazelu švajcarska juvelirska firma "Šavish" izložiće dijamantski prsten vredan 70 miliona švajcarskih franaka...Na jubilarnom četrdesetom, najprestižnijem svetskom sajmu satova i nakita koji danas u Bazelu otvara švajcarski ministar Ekonomije Johan...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.