Izvor: Blic, 02.Jul.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema grejanja bez 50 evra mesečno

Nema grejanja bez 50 evra mesečno

BEOGRAD - Upravo usvojenim poskupljenjem struje EPS će ove godine, umesto ranije planiranih 530 miliona, ostvariti prihod od 660 miliona dolara. Kako je planirano da se za te pare proda oko 27 milijardi kilovat-sati po prosečnoj ceni od tri centa, znači da će prosečna cena kilovat-sata za domaćinstva koja struju plaćaju skuplje za 15 odsto od proseka, iznositi 3,5 centa, ili oko dva dinara, dok će cena za industriju biti 2,5 centa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ili 1,6 dinara. Već početkom 2003. godine planirano je novo povećanje od 20,7 odsto, kada će cena struje dostići 4,2 centa, dok će konačnu ekonomsku cenu od pet centi struja dostići početkom 2004. godine, predviđeno je planom Vlade Srbije.

Novim tarifnim sistemom potrošačima sa limitatorima i cena kilovat-sata struje i kilovata obračunske snage je uvećana za 50 odsto, dok će domaćinstva bez ugrađenih limitatora kilovat-sat ubuduće plaćati 80 odsto skuplje nego do sada, ali neće biti obračunske snage, umesto koje će plaćati fiksnu naknadu od 90 dinara sa porezom. Razliku od 20 odsto u cenama struje između ove dve grupe potrošača u EPS i Ministarstvu energetike objašnjavaju time da je to zbog ukidanja obračunske snage koja je u prethodnim tarifnom sistemu činila u proseku trećinu ukupnog iznosa računa.

Prema procenama EPS, najveću korist će izvući potrošači koji za grejanje koriste TA peći ako svoju potrošnju usmere na noćnu, jeftiniju tarifu. Potrošači koji od 'zimskih' 1.200 kilovat-sati noću potroše 800, zimi će imati za 30 odsto veće račune nego ranije, ali će na godišnjem nivou plaćati struju oko 20 odsto skuplje. Domaćinstvima koja zimi troše oko 2.000 kilovat-sati, od čega 1.350 u noćnoj tarifi, mesečni računi će se tokom zime povećati za 30 odsto, ali i leti smanjiti za 35 odsto, što na godišnjem nivou znači poskupljenje od 11 odsto. Ako domaćinstva budu pratila prosek iz januara ove godine, kada je 58 odsto struje potrošeno u dnevnoj tarifi a 42 u noćnoj, razlike među računima uopšte neće biti male. Potrošač koji ovako bude trošio struju za 1.200 kilovat-sati će plaćati oko 2.900 dinara umesto 2.090, koliko bi platio da gro potrošnje bude 'noćna struja'.

Stručnjaci EPS upozoravaju sva domaćinstva koja koriste etažno grejanje i kotlove da će razlika između njihovih zimskih i letnjih računa biti jako velika. Ovi potrošači će zimi plaćati oko 12.500 dinara, dok će letnji računi iznositi oko 2.500 dinara, pa zato iz EPS preporučuju da se što pre prebace na neki drugi vid grejanja.

M. Kalezić Zaštititi najsiromašnije građane

Ujedinjeni granski sindikat 'Nezavisnost' i Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata juče su oštro reagovali povodom najnovijeg povećanja cene električne energije jer će se ovaj potez Vlade Srbije, kako se navodi u saopštenjima ove dve sindikalne centrale, pogubno odraziti na standard stanovništva, posebno onog sa niskim primanjima. 'Radikalnim povećanjem cena električne energije bez adekvatnog socijalnog programa i dogovora sa socijalnim partnerima oko ravnomernijeg raspoređivanja tereta tranzicionih posledica Vlada Srbije najveći broj svojih građana dovodi na ivicu održavanja gole egzistencije', navodi se u saopštenju UGS 'Nezavisnost'. UGS će tražiti da Vlada Srbije sačini program zaštite najugroženijih kategorija stanovništva.

Na olakšicama pri plaćanju računa za struju za socijalno najugroženije kategorije instistira i Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata, u čijem saopštenju se navodi da su te olakšice i najavljene, 'ali dok i u praksi ne proverimo da će biti realizovane, upozoravamo još jednom da ne prihvatamo nikakva blanko obećanja'. R.M. Nalog opštinama

EPS je poslao juče naloge svim opštinama da sakupe podatke za oko 500.000 potrošača koji troše između 50 i 300 kilovat-sati. Njihovi računi će skočiti za oko 100 odsto, pa će se napraviti program o otpisu plaćanja dela fiksne naknade kako bi se smanjili računi. U EPS ističu da će podatke proslediti ministrima Udovički, Matković i Đeliću, koji će odlučiti kada i ko će dobiti ova umanjenja računa. Pauza za isključenja

Iskjučenja neplatiša će do 15. jula biti obustavljena, jer EPS nema dovoljno radnika koji bi pokrili i redovno očitavanje brojila i isključenja. Redovnija i prava isključenja, kako kažu u EPS-u, nastaviće se 1. avgusta, jer se tog meseca neće očitavati brojila, pa će biti dovoljno radnika koji će se posvetiti obustavi struje, posebno u Nišu, koji je najveći problem Elektroprivrede Srbije. Isključenja će se obavljati kao i ranije, počeće se od najvećih dužnika i onih koji struju ne plaćaju više meseci.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.