Nema dogovora o minimalnoj cijeni rada

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Sep.2014, 09:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema dogovora o minimalnoj cijeni rada

BEOGRAD - Predstavnici sindikata i udruženja poslodavaca u Srbiji nisu se ni u nedjelju uspjeli usuglasiti o minimalnoj cijeni rada koja treba vrijediti od 1. maja iduće godine, a kako je ponedjeljak 15. septembra posljednji rok za dogovor, odluka će, po svemu sudeći, narednih dana biti prepuštena vladi Aleksandra Vučića.

I sindikati i poslodavci ostali su na svojim stajalištima - sindikati traže da cijena rada umjesto sadašnjih 115 dinara, odnosno približno jednog eura, bude >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << povećana na oko 1,20 evra, dok poslodavci inzistiraju da povećanje ne može biti veće od pet posto.

Sindikati kao argument navode egzistencijalnu matematiku i socijalno stanje radnika, a poslodavci kao protuargument nude loše stanje u privredi, pad BDP-a, te aktualne procjene o stagnaciji gospodarstva i u 2015. godini.

Ministar rada Aleksandar Vulin tvrdi da je "politika vlade politika štednje i bit će primjenjena i na ovoj odluci".

"Vlada će preuzeti odgovornost i donijeti odluku o minimalnoj cijeni rada na jednoj od narednih sjednica", najavio je srbijanski ministar rada, dok su čelnici Unije poslodavaca već najavili da će "prihvatiti odluku o minimalnoj cijeni rada koju vlada Srbije donese", navodi Radio-televizija Srbije.

Radnik u Srbiji može za 23 radna dana dobiti minimalac od oko 180 evra, što je dvostruko manje od iznosa minimalne plate u Hrvatskoj, gdje je najniža naknada za rad 374 evra, prenose lokalni mediji.

Mađari imaju 341, Grci 684, Šanjolci 753, Slovenci 784, a Luksemburžani čak 1.874 evra. U poređenju minimalnih zarada u regiji beogradski mediji navode da od radnika u Srbiji manje plate imaju u BiH (166 evra), Albaniji (149), Rumunjskoj (157), te u Bugarskoj 159 evra.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.