„Nektar“ uz sokove hoće i „Hebu“

Izvor: Glas javnosti, 19.Avg.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Nektar“ uz sokove hoće i „Hebu“

BEOGRAD - Preduzeće za proizvodnju sokova „Nektar“ iz Bačke Palanke i beogradska firma za trgovinu i usluge „Roming elektroniks“ dale su ponudu za kupovinu 70 odsto kapitala fabrike za proizvodnju mineralne vode „Heba“, saopštila je juče Agencija za privatizaciju koja najkasnije do polovine septembra treba i da ih oceni. Tendersku dokumentaciju otkupila su još četiri preduzeća, dva austrijska, „Kapeksit beteligung“ i „Soravija ekviti“, koja je učestvovala i na tenderu >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << za zgradu bivšeg saveznog MUP-a, zatim „Simpo“ i „Voda Vrnjci“, iz Vrnjačke Banje, ali su te kompanije odustale. Privatizacija „Hebe“ i većine preduzeća sa juga Srbije zbog posebne političke težine, kao da je bila ostavljena za kraj postupka vlasničke transformacije.

Prema podacima Agencije za privredne registre, firma „Roming elektroniks“ ima nenovčani kapital od četiri miliona evra. Prošle godine prihod im je bio 3,7 milijardi dinara, a aktiva 1,95 milijardi dinara. Većinski vlasnik „Nektara“ je Slobodan Radun preko firme „Radun inženjering“ koji je direktno ili preko familije gazda više preduzeća, „Građevinara“ i poljoprivrednog preduzeća „Budućnost“iz Bačke Palanke, zatim „Jugoinspekta“ - Novi Sad i „Centrokoteksa“, a spominjao se i kao kupac poljoprivrednog dobra „Irmovo“ iz Kisača. „Nektar“ je, zbog posedovanja ili korišćenja značajnog broja hektara poljoprivrednog zemljišta u Vojvodini nezaobilazan u većini analiza o novim gazdama oranica u tom delu Srbije.

JAKA KONKURENCIJA

U Srbiji posluje oko 35 fabrika mineralne vode i veliki deo je u posedu inostranih kompanija ili fondova. „Palanački kiseljak“ drži slovenačka „Kolinska“, vlasinsku fabriku mineralne vode „Rosa“ kupila je od „Simpa“ pre par godina „Koka Kola“, aranđelovački „Knjaz Miloš„ za gazdu ima fond „Denjub fuds“, „Vodu Vrnjci“ drži kiparska firma, a njome upravlja porodica Gobeljić. Zvonko Gobeljić je do pre koju godinu bio jedan od direktora „Vojvođanske banke“.

Rok za davanje ponuda na tenderu za „Hebu“ koji je raspisan 29. aprila produžavan je dva puta, prvo do 11. pa do 28. jula. Licitaciona garancija bila je 250.000 evra. Iako je iznenađenje da kupac „Hebe“ neće biti kompanija iz iste branše, uslovima tendera bila je data i ta mogućnost, da uz proizvođače mineralne vode ponudu da i pojedinačni investitor sa prihodom većim od 30 miliona evra, ili finansijski sa prihodom preko 50 miliona evra.

Razlog za mali odaziv investitora na tenderu za „Hebu“ je i činjenica da su na ovo tržište već ušli jaki igrači, kao i da će „Knjaz Miloš“ naredne godine dobiti za vlasnika jaku kompaniju iz sveta. „Heba“ je bila jedina neprivatizovana fabrika mineralne vode uz „Mivelu“ koja posluje u sastavu „Nove sloge“ iz Trstenika koju bi trebalo uskoro da kupi „Frikom“ u vlasništvu hrvatskog „Agrokora“. Neprodata je doduše i fabrika mineralne vode „Jazak“ koja posluje u okviru Naftne industrije Srbije i za sada je neizvesno je da li će biti izdvojena kao sporedna delatnost pre nego što NIS pripadne Rusima ili će i to „Gasprom“ dobiti u paketu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.