Izvor: B92, 26.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nekretnine na Balkanu hit za Čehe

Prag -- Česi su, kao najnoviji investicioni hit, otkrili nekretnine i preduzeća na Balkanu, pišu tamošnje novine.

Posle Hrvatske, okreću se sve više do sada neotkrivenoj Crnoj Gori, Srbiji i Makedoniji. "Česi kupuju na Balkanu kao ludi. Nekretnine su tamo relativno jeftine", rekao je dnevniku "Lidove novini" Vit Klima iz agencije koja je specijalizovana za nekretnine u inostranstvu.

Najatraktivnija su primorska područja Crne Gore, gde češki stručnjaci prognoziraju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se godišnje vraća oko 20 odsto uložene sume, a takva rentabilnost bi trebalo da se održi najmanje do 2010. godine.

Priliku da se novac povoljno uloži Česi vide ne samo u nekretninama, već i u privredi. "Raste interesovanje čeških preduzeća za investicije u mašinogradnju u Srbiji", rekao je češkom listu Aleš Ržihaček iz češke agencije za podršku trgovini ČehTrejd.

Zapadni Balkan predstavljen je kao primamljivo mesto za ulaganje novca i u velikim plaćenim oglasima u češkim medijima.

Makedonija se u toj kampanji promoviše kao poslovni raj sa jednostavnim poreskim sistemom i niskim stopama i brzom i prostom procedurom za osnivanje firme.

"To može da bude dobar poslovni potez, ali pošto je reč o još uvek nestabilnom tržištu u razvoju, poželjno je da na Balkanu Česi imaju partnera koji tu sredinu dobro poznaje", upozorava šef jedne od čeških većih agencija za promet nekretnina Petr Vosmik.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.