Neki već sumnjaju u projekat: Mask bi da pokrije sve sem Severnog i Južnog pola

Izvor: B92, 04.Jul.2021, 14:45

Neki već sumnjaju u projekat: Mask bi da "pokrije" sve sem Severnog i Južnog pola

Ilon Mask otkrio je da bi njegova usluga satelitskog interneta mogla da bude dostupna globalno, osim na Severnom i Južnom polu, u avgustu ove godine.

Broj klijenata trebalo bi da dostigne pola miliona u narednih godinu dana, saopštio je Mask, osnivač Tesle, SpaceX-a i Starlinka.

Starlink je trenutno u fazi otvorenog beta testiranja, odnosno, u fazi u kojoj i obični korisnici koji su dobili pozivnicu mogu da koriste uslugu, prenosi Kapital.

Od 2018. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do sada su u nisku orbitu Zemlje lansirali više od 1.700 satelita, a Mask kaže da su dosegli i "strateški bitnu" brojku od 69.420 korisnika Starlinka.

Mask nastavlja "igranku bez prestanka", ni Anonimusi ga nisu uplašili

Otkrio je da je usluga već dostupna u 12 zemalja sveta, kao i da će se broj povećavati u budućnosti.

Internet kompanije Starlink dizajniran je da pokriva udaljena područja do kojih tradicionalne kompanije ne mogu lako doći.

U budućnosti će se Starlink početi i direktno prodavati kupcima, najprije u ruralnijim područjima, ali i državama koje žele svojim odbrambenim snagama da omoguće bolji i brži internet. Plan je da se dovede i bolji internet u avione, o čemu iz Starlinka već pregovaraju s nekoliko avio-kompanija.

Dobro, Ilone, dokle više?

Neki analitičari postavljaju pitanje da li satelitski internet može biti održiv poslovni model, jer cilja na udaljena geografska područja u kojima verovatno nema dovoljno ljudi sposobnih da plaćaju visoke takse.

Naime, hardver za svaku Starlink konekciju prodaje se za 499 dolara, a Mask je rekao da kompaniju takav "terminal" košta 1.000 dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.