Neki stežu kaiš, neki baš i ne: Skupa odeća, šampanjac, konjak  idu kao alva

Izvor: B92, 16.Avg.2022, 17:21

Neki stežu kaiš, neki baš i ne: Skupa odeća, šampanjac, konjak " idu kao alva

Diseldorf -- Sve više cene, posebno hrane i energenata, naterale su Nemce da stegnu kaiš kako nisu godinama.

Ipak, ne štede svi i ne samo na osnovnim potrebama. Modni brendovi, šampanjac i konjak, satovi i ostala luksuzna roba - idu kao alva.

Na tržištu se vide ekstremi, istakao je Gerd Miler Tomkins iz Nemačkog modnog instituta, prenosi dpa.

"Što skuplje, to bolje i - što jeftinije, to bolje. Ali sredine nema", rekao je povodom sajma mode u Diseldorfu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Prodavnice sa situiranom klijentelom sada znatno bolje posluju od konkurencije, kazao je Aksel Augustin iz Udruženja trgovaca tekstilom, obućom i odećom. Mnogo je mušterija, dodao je, koje ni sada ne moraju da štede.

Lanci za prodaju elektronike Media Markt i Saturn žale se da ljudi generalno manje kupuju, ali ističu značajne razlike u zavisnosti od raspona cena. Više štede mušterije sa nižim i srednjim zaradama.

S druge strane, oni koji kupuju skuplju robu sada troše i više. Luksuz i na svetskom tržištu pokazuje da je imun na izazove poput pandemije, rata i inflacije. Koncerni brendova kao što je Luj Viton Moet Henesi (LVMH, Louis Vuitton Moet Hennessy), Kering, Hermes ili Prada zabeležili su u prvoj polovini godine veliki rast prodaje i velike profite. Naročito u Evropi i SAD, prodaja ide odlično.

Profiti modnih brendova Luj Viton, Dior i Fendi su rekordni, saopštio je LVMH. I poslovi sa šampanjacem, konjakom i satovima išli su veoma dobro u prvih šest meseci. Prodaja luksuzne robe je porasla za 28 odsto, na skoro 37 milijardi evra. Operativni profit LVMH veći je za 34 odsto nego u isto vreme prošle godine i premašio je 10 milijardi evra. Konkurenti kao što su Kering, Hermes i Prada takođe su zabeležili dvocifreni rast prodaje i profita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.