Nekada velika sila – sada nepoželjna država: Bez brzih promena, gubimo

Izvor: B92, 01.Avg.2023, 19:33

Nekada velika sila – sada nepoželjna država: "Bez brzih promena, gubimo"

Nemački ekonomski izgledi se mrače iz meseca u mesec, a privrednici su zabrinuti.

Predstavnici vodećih privrednih organizacija od vlade sve jasnije i glasnije traže akciju koja zemlji treba da vrati erodiranu međunarodnu konkurentnost.

"Nemačka je na putu ekonomskog gubitnika, posebno na međunarodnoj karti", rekao je za agenciju DPA predsednik Udruženja nemačke industrije Zigfrid Rusvurm.

"Ako nameravamo da ostanemo u klubu vodećih industrijalizovanih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nacija, moramo početi sa dotezanjem mnogo šrafova", ocenio je predsednik unije poslodavaca Rajner Dulger.

Šef krovnog udruženja zanatske privrede Jerg Ditrih je upozorio da raste pretnja duboke krize, a sa tim i pritisak na vladajuću koaliciju da deluje.

Domaća privreda je zaglavila, i očekivani prolećni oporavak je izostao. Prema preliminarnim podacima saveznog zavoda za statistiku, bruto domaći proizvod u drugom kvartalu nije mrdnuo od prvog.

Pritom, prognoze ekonomista su pesimistične. Dok je vlada još u aprilu projektovala privredni rast od 0,4 odsto za ovu godinu, Međunarodni monetarni fond je nedavno najavio recesiju od 0,3 odsto.

"Svi konjunkturni indikatori pokazuju nadole, dakle na potpuno pogrešnu stranu", rekao je Rusvurm.

MMF je obradio 22 države, a samo Nemačkoj u 2023. predviđa recesiju i "to mora da uzbuni jednu industrijalizovanu, izvozničku zemlju", ocenio je Rusvurm.

Prema njegovim rečima, politika uprkos teškim okolnostima ne nudi kritično važnu, široku podršku, nego samo oskudnu.

"Ne radi se samo o novcu. Ne redukujemo birokratije. Ne ubrzavamo procese izdavanja dozvola", dodao je.

Napredak je prespor u rešavanju budućeg energetskog sistema i povezanih troškova.

"Verujem da političari polako shvataju da ne govorimo o rascvetalim pejzažima i novom privrednom čudu, već o kriznoj situaciji nemačke privrede", rekao je Rusvurm.

Vlada za to mora da izdvoji budžetska sredstva, nastavio je, a ako odbije, moraće da reši unutrašnje sukobe stranaka u vladajućoj koaliciji i razjasni ko definiše "prave prioritete".

Takozvanu koaliciju semafor čine Socijaldemokratska partija (SPD) kancelara Olafa Šolca, ekološka partija Zelenih i liberalna FDP, bliska privredi. Koalicioni saveznici se glože oko mnogih pitanja, ali Rusvurm ocenjuje da sporovi tek predstoje.

"Plašim se da je pritisak muke u privredi još nedovoljan, ali šteta je već nemerljiva, jer mnoga scenarija su predvidiva. Mogli bismo sebi uštedeti mnogo muke, ali izgleda da stanje treba još da se pogorša da krenemo u nužne promene i oporavak", rekao je.

Pojedini koraci vlade zbunjuju, naveo je Rusvurm. Za primer je izdvojio predlog ministra privrede Roberta Habeka o povoljnom tarifiranju industrijske struje.

Umesto toga vlada je ukinula subvencije vršne potrošnje energetski intenzivnim preduzećima.

"Na to mogu samo u neverici da zatresem glavom", rekao je.

Ditrih je ukazao da većina domaćih zanatskih preduzeća još dobro stoji, ali da je raspoloženje sve sumornije.

"Zbog poskupljenja materijala, inflacije, povećanja plata, i posebno povećanja socijalnih davanja, troškovi su ogromni", rekao je.

To narušava konkurentnost preduzeća i najavljuje sve veći pritisak.

Zanatlije konstatuju da je Nemačka preterano birokratizovana, nedovoljno digitalizovana i da presporo odobrava planove i projekte.

"Pred nama je veliki izazov. Ako sada ne delujemo i ne povučemo dobre poteze, posebno u građevinskom sektoru, pretiće nam dugoročne ekonomske teškoće", rekao je Ditrih.

Prema njegovim rečima, vlada poslednjih pola godine nije doprinela boljem raspoloženju.

"Naprotiv, ponekad nepraktične i prenagljene odluke mnoge su, posebno u zanatstvu, uznemirile", dodao je.

Dulger je nabrojao primedbe poslodavaca: "U recesiji smo. Inflacija je upornija od očekivanog. Trošak za energiju, poreze i doprinos na plate nam je među najvećim. Infrastruktura je zastarela. Sve te probleme zaoštravaju manjak stručnjaka, i usnule digitalizacija i dekarbonizacija."

"Da sam lekar, rekao bih da patimo od višestrukog oboljenja. Nemačka klima ne odgovara ulaganjima i trenutno smo neprivlačni stranim investitorima. Zemlja smo prevelikih poreza, nismo atraktivna lokacija", rekao je Dulger.

"Te investicije spolja su nam potrebne i Nemačka mora da se ubrza i digitalizuje, i mora da obori poreze i doprinose na plate", zaključio je Dulger.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.