Neizvesno finansiranje države

Izvor: B92, 11.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neizvesno finansiranje države

Milan Parivodić (FoNet)

Beograd -- Zakonski okvir daljeg finansiranja države zavisi od formiranja vlade, a to je u ovom trenutku pod znakom pitanja.

To je potvrdio i koordinator Ministarstva finansija Milan Parivodića, koji je juče nakon sednice Vlade rekao da je subota krajnji rok za projekciju budžeta, s obzirom na to da vlada mora da bude formirana do ponedeljka. Ipak, Parivodić kaže da finansiranje državne kase neće biti ugroženo, da će država nastaviti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da izmiruje svoje obaveze, uključujući i isplatu stare devizne štednje.

On je kazao da zakonski okvir budžeta zavisi od toga da li će biti formirana nova vlada: "Prilike su takve da ne znamo šta će biti do ponedeljka. Nadamo se, ja se duboko nadam, da će demokratske stranke formirati vladu, jer je to interes za budućnost naše dece, u krajnjoj liniji."

B92: Vi kažete da ćete biti razočarani ako se ne formira vlada. Da li ste razočarani zbog toga što je DSS pružio podršku radikalima prilikom izbora predsednika Skupštine?

Parivodić: Lično nisam srećan zbog toga uopšte.

Ukoliko se vlada ipak ne formira, Parivodić je objasnio da će se država finansirati iz privremnog budžeta, koji će se obezbediti izmenama Zakona o budžetskom sistemu.

Kometarišući dešavanja u vezi sa budžetom, Biljana Stepanović, urednica časopisa Bankar, za B92 kaže da je to primer kako se sve radi u poslednjem trenutku:

"U ovom trenutku mi ne znamo ni na koji način će da se nastavi finansiranje države. Jedino što smo mogli da naslutimo je da se neće više kršiti zakon kao što se do sada kršio, znači - neće da pribegavaju donošenju uredbi. U ovom trenutku ne znamo ni da li će da se menja Zakon o budžetskom sistemu, po kome može da se nastavi privremeno finansiranje, ko će za to glasa da bi se imala većina", kaže Stepanovićeva.

Država se do 1. juna finansira iz privremenog budžeta, koje je produžila Vlada svojom uredbom, a što je, po ocenama stručnjaka, nelegalno i neustavno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.