Izvor: B92, 16.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neiskorišćeno 400 miliona evra

Beograd -- Božidar Đelić kaže da Srbija nije iskoristila 400 miiona evra zajmova Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Potpredsednik Vlade Srbije je na konferenciji za novinare u Vladi kazao da je ta međunarodna finansijska institucija do sada odobrila Srbiji kredite u ukupnoj vrednosti od 919 miliona evra i najavio vrlo brzo pokretanje finansiranja četiri projekta vredna 260 miliona evra.

Potpredsednik Vlade Srbije kaže da je najviše zastoja proteklih godina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bilo u reformi javnog sektora i da će biti pokrenuti projekti upravo u toj oblasti.

60 miliona evra iskoristiće se za kupovinu lokomotiva i vagona za železnicu, 20 miliona evra za izgradnju trafostanice u Beogradu i 80 miliona evra za izgradnju obilaznice oko Beograda, kazao je Đelić.

Prema njegovim rečima, Lemijer je preneo i spremnost EBRD-a da učestvuje u dokapitalizaciji Komercijalne banke od 100 miliona evra, ali nije precizirao da li bi na taj način bio povećan udeo te banke i za koliko.

EBRD je pre nešto više od godinu dana dokapitalizovala Komercijalnu banku sa 70 miliona evra, čime je postala manjinski vlasnik 25 odsto akcija te banke.

Đelić je od Lemijera zatražio da EBRD-a učestvuje u projektima koji će doprineti rešenju dva najveća problema srpske ekonomije - nezaposlenosti i velikom spoljnotrgovinskom deficitom kao posledici nekonkurentnosti srpske privrede.

"Smatram da je naša prva dužnost da pomognemo otvaranje novih radnih mesta, a drugi naš zadatak je da pomognemo Srbiji da smanji svoj spoljnotrgovinski deficit", rekao je Lemijer.

"A iza toga stoji jedna ključna reč, a to je ekonomska konkurentnost, a zbog toga prevashodno treba raditi sa stranim i domaćim investitorima", rekao je on.

Đelić i Lemijer su zadovoljni stepenom iskorišćenosti zajmova u privatnom sektoru, dok je u javnom sektoru u poslednje dve godine primetan zastoj, zbog čega je vicepremijer najavio efikasnije reforme u toj oblasti.

Vlada Srbije zatražiće i podršku EBRD u privlačenju velikih grinfild investicija u iznosu od 300 do 1,5 milijardi evra, koja bi srpskim vlastima trebalo da pomogne u uspostavljanju direktnih kontakata sa potencijalnim investitorima, kazao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.