Neiskorišćena smederevska luka

Izvor: B92, 20.Avg.2013, 18:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neiskorišćena smederevska luka

Beograd -- Dunavom pored Smedereva godišnje prođe više stotina putničkih brodova od toga skoro 500 pristane u Beogradu, a nijedan u smederevskoj luci.

Sve bi bilo drugačije da Smederevo ima pristanište za belu flotu, piše rts.rs.

Davne 1883. godine u Smederevu je izgrađen pristan dužine 550 metara za trgovačke i putničke brodove, a još ranije u 15. veku u njegovu luku su uplovljavale i isplovljavale lađe natovarene raznom robom. Danas luka služi samo za pretovar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rude, gvožđa i koksa za Železaru i otpremu njenih proizvoda.

Bogata ponuda kulturno-istorijskih spomenika, muzejske postavke, bogata trpeza i tradicionalno dobro vino svakom posetiocu učiniće boravak u gradu despota Đurđa i Jerine nezaboravnim.

Brodićem Ada može se Smederevo razgledati i sa vode. Svakog dana vožnjom, koja traje dva sata, veliki broj ljudi uživa u pogledu na grad i bujnu prirodu koja ga okružuje. Turisti sa belih lađa samo u prolazu bace pogled na stare zidine Tvrđave i odlaze dalje.

Mnogi su pisali o Dunavu-od njegovog izvorišta do učešća, ali većina nije spominjala Smederevo.

Nova teretna luka postoji nizvodno od grada, ali još nema železnički kolosek na čijih 5,3 kilometra, prema proračunima Saobraćajnog instituta, treba oko osam miliona evra, i to je osnovni razlog zašto se staroj luci ne prepušta pristan za belu flotu.

Gradsko veće odobrilo je pripreme za izmeštanje stare teretne luke iz gradskog jezgra pa se u dogledno vreme Smederevo može nadati prvim turistima sa velikih belih lađa.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Neiskorišćena smederevska luka

Izvor: B92, 20.Avg.2013

Beograd -- Dunavom pored Smedereva godišnje prođe više stotina putničkih brodova od toga skoro 500 pristane u Beogradu, a nijedan u smederevskoj luci...Sve bi bilo drugačije da Smederevo ima pristanište za belu flotu, piše rts.rs...Davne 1883. godine u Smederevu je izgrađen pristan dužine 550...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.