Negre za RTV: 320 miliona evra za oporavak privrede

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Nov.2020, 13:54

Negre za RTV: 320 miliona evra za oporavak privrede

Kako bi što lakše prebrodili posledice koje im je na poslovanje ostavila pandemija koronavirusa, Evropska investiciona banka je preduzetnicima u regionu Zapadnog Balkana obezbedila finansijsku podršku vrednu 320 miliona evra, poručila je u intervjuu za RTV šefica te institucije za Zapadni Balkan, Dubravka Negre. 

Kako je objasnila, radi se o povoljnim zajmovima i kreditnim garancijama, za čija su odobravanja kriterijumi sada pojednostavljeni.

Tokom, ali i nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pandemije koronavirusa, najviše treba investirati u obnavljanje mikro, malih i srednjih preduzeća, jer su ona najviše pogođena pandemijom, a pritom zapošljavaju najveći broj radnika u Srbiji, poručuje šefica Kancelarije Evropske investicione banke za Zapadni Balkan, Dubravka Negre.

“Ankete pokazuju da je preko 85 odsto preduzeća u Srbiji negativno pogođeno pandemijom, a da je 60 odsto njih moralo da smanji svoju aktivnost, proizvodnju ili kapacitete, kako bi jednostavno uspela da prežive. U tom smislu, neka druga istraživanja pokazuju da je oko 140 hiljada radnih mesta izgubljeno samo do juna ove godine. Naravno da očekujemo da će i jesen biti teška, što već i vidimo”

Na pitanje kako Evropska investiciona banka konkretno pomaže preduzećima u Srbiji da prevaziđu očigledne posledice pandemije, Dubravka Negre odgovara:

“Mi smo u zadnjih nekoliko meseci potpisali 170 miliona evra novih kreditnih linija za finansiranje i podršku mikro, malih i srednjih preduzeća. Potpisali smo i nove Garancijske šeme koje bi trebalo da donesu još 150 miliona evra u region, pod najboljim dugoročnim finansijskim uslovima. Smanjili smo, odnosno promenili kriterijume našeg finansiranja, što znači da mogu da se finansiraju potrebe likvidnosti i obrtna sredstva u najvećoj meri. Znači, želimo da preduzećima olakšamo proceduru, da najbrže moguće dođu do sredstava, pa ih zato sada isplaćujemo unapred”.

Kada je reč o planovima Evropske investicione banke za buduća investiranja na teritoriji Zapadnog Balkana fokus će biti na projektima vezanim za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i uštedu energije, zatim digitalizaciju i održivu povezanost regiona. S tim u vezi, kaže Dubravka Negre, Evropska unija je već najavila Investicioni plan za Zapadni Balkan vredan 9 milijardi evra.

Ceo intervju sa šeficom Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravkom Negre, ali i druge aktuelnosti iz sveta privrede, pogledajte u emisiji “Biznis monitor”, u ponedeljak 16. novembra u 16:30 časova na našem Prvom programu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.