Nedostatak školovanih zanatlija, a ZARADA više nego DOBRA - Srbiji nedostaju majstori za OVO!

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Feb.2020, 20:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedostatak školovanih zanatlija, a ZARADA više nego DOBRA - Srbiji nedostaju majstori za OVO!

Privredna komora Srbije (PKS), pri kojoj funkcioniše i Savet za liftove, odlučila je da uz pomoć švajcarske vlade razvije novi program obuke za montere i servisere liftova.

Prestonica je svake godine sve više u deficitu sa zanatlijama kao što su bravari, električari, vodoinstalateri, a posebno sa školovanim serviserima i monterima liftova!

I dok je potražnja za radnicima koji popravljaju i održavaju liftove sve veća, konkretne škole za njihovo obrazovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zapravo više i nema. Sada se za ovaj posao ljudi mogu školovati, tačnije mogu ispeći zanat na radnom mestu kada se već zaposle u firmi koja se bavi održavanjem liftova.

Prema poslednjim dostupnim podacima, u celoj Srbiji postoji oko 25.000-26.000 liftova, a čak polovina se nalazi u Beogradu, i taj broj nastavlja poprilično vrtoglavo da raste zbog izražene novogradnje u našem glavnom gradu. Zato se firme koje se bave montažom i održavanjem liftova sve češće žale kako nemaju radnike.

Profesor Nenad Zrnić, sa Katedre za mehanizaciju Mašinskog fakulteta u Beogradu i ujedno predsednik Saveta za liftove pri Privrednoj komori Srbije, ispričao je da je velika razlika između montera i servisera liftova. Tačnije za montera je potrebno da radnici budu mlađi i snažniji kako bi uspeli da se izbore sa teškom mehanizacijom pri montiranju jednog lifta.

- Novi program obuka za ovu struku biće dobra prilika za sve one koji su završili tehničke i elektro škole da se dokvalifikuju. Inače, za klasično podučavanje jednog majstora liftova potrebno je oko dve godine - istakao je Zrnić.

Pogledajte rezultate

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.