Nedostaju kvalifikovani građevinci

Izvor: B92, 09.Maj.2011, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedostaju kvalifikovani građevinci

Beograd -- Srpskom građevinarstvu stalno fale kvalifikovani radnici, a mladi se sve manje interesuju za osnovna gradjevinska zanimanja.

Sekretar Udruženja za gradjevinarstvo u Privrednoj komori Srbije Goran Rodić kaže da "kvalifikovani radnici, na primer armirači ili tesari, konstantno fale".

"Starosna struktura gradjevinskih radnika u Srbiji je vrlo nepovoljna, a posebno za rad na visini", rekao je Rodić.

On je istakao da zemlje Zapadne Evrope stalno traže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kvalifikovane armirače, zidare, varioce, rukovaoce mašina...

Rodić je naveo da se prošle godine za ta osnovna građevinska zanimanja upisalo tek oko 30 ili 40 Đaka u celoj Srbiji i da bi problem trebalo rešiti kroz sistem školstva.

Građevinskom sektoru, prema njegovim rečima, fale i dobri mladi inženjeri, sa iskustvom i poznavanjem stranih jezika.

"Oni ovde nemaju baš nešto mngo uslova da nauče zanat, a isto je potražnja napolju za njima velika. Kad bi imali te kvalitetne zanatlije, mogli bi dobar deo njih da zaposlimo pod vrlo povoljnim uslovima u zemljama zapadne Evrope, a posebno Nemačkoj", rekao Rodić.

On je kazao da je interesovanje mladih za ta zanimanja opalo dobrim delom zbog opšte nelikvidnosti građevinskih firmi.

Građevinska industrija Srbije obuhvata oko 10.800 privrednih društava u kojima je u stalnom radnom odnosu oko 127.000 radnika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.