Nedimović: Važno je razviti prerađivačku industriju voća

Izvor: RTS, 26.Avg.2016, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedimović: Važno je razviti prerađivačku industriju voća

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović izjavio je da je resorno ministarstvo za ovu godinu predvidelo set mera za razvoj voćarske proizvodnje i najavio nove mere za unapređenje konkurentnosti i uključivanje malih proizvođača u moderne tržišne lance proizvodnje.
Kako se navodi u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, Nedimović je otvarajući Sajam šljiva u Osečini >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << istakao da je veoma važno da se razvije prerađivačka industrija voća, jer je na njoj četiri puta veća zarada nego u primarnoj proizvodnji.

"Ministarstvo će i dalje nastojati da u skladu sa postojećim sredstvima u narednim godinama podrži upravo tendencije savremenog razvoja voćarstva i uvođenja novih tehnologija proizvodnje", naglasio je ministar.
Prema rečima Nedimovića proizvođači treba da rade na jačanju svesti o potrebi udruživanja radi zajedničkog pojavljivanja na tržištu, jer će se tako proces proizvodnje zaokružiti od ubiranja plodova, preko čuvanja i pakovanja, do konačnog plasmana, prezentovanja i prodaje na tržištu.
"Dovoljne količine šljive, ujednačenog kvaliteta i kontinuirana isporuka, učinila bi srpsku šljivu prepoznatljivom na svetskom tržištu", naveo je Nedimović.
Mere podrške za razvoj voćarske proizvodnje, kako je precizirao, odnose se na podizanje novih intenzivnih zasada šljive, sisteme za navodnjavanje, korišćenje protivgradnih mreža, uvođenje novih sorti voćnih vrsta, tržišnih standarda, osiguranje u voćarstvu, savremene opreme i mehanizacije, opremanje skladišnih i preradnih kapaciteta za toplu i hladnu preradu voća i izgradnju novih i adaptacija postojećih hladnjača i njihovo opremanje.
U saopštenju se navodi da se na 11. međunarodnom Sajamu šljiva u Osečini ove godine predstavlja oko 200 izlagača i da su inicijatori i organizatori te tradicionalne privredno-turističke manifestacije opština Osečina i Turistička organizacija "Podgorina".
Ističe se i da je Srbija prirodno bogata zemlja koja ima veliki potencijal u primarnoj proizvodnji voća, u kojoj površine pod zasadima šljiva učestvuju i do 47 odsto, kao i da se to voće uzgaja na teritoriji cele Srbije, ali da se najveći zasadi šljive nalaze u šumadijskom i kolubarskom kraju.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Razvijati preradjivačku industriju voća

Izvor: Beta, 26.Avg.2016

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović izjavio je danas da je resorno ministarstvo za ovu godinu predvidelo set mera za razvoj voćarske proizvodnje i najavio nove mere za unapredjenje konkurentnosti i uključivanje malih proizvodjača u moderne tržišne lance proizvodnje.Kako...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.