Nedimović: Ministarstvo će učiniti sve da pomogne malinarima, o ceni u utorak

Izvor: BKTV News, 18.Jun.2017, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedimović: Ministarstvo će učiniti sve da pomogne malinarima, o ceni u utorak

Ministarstvo će učiniti sve da pomogne malinarima, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i najavio da će u utorak, 20. juna, sastanak sa udruženjima malinara, predstavnika ministarstva trgovine i finansija.

Na sastanku će, kako je rekao,  biti reči o otkupnoj ceni malina.

Takođe, kako je najavio, razgovaraće se i o tome kako sprečiti narušavanje tržišta. Međutim, ministar je kazao i da "država ne može da uređuje cene administrativnim merama, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << već je tu da uređuje sistem".

Nedimović je kazao da je u Srbiji 450 hektara zemljišta pod malinjacima, a da je 2015. godini bilo 250 hektara.

"Imamo progresiju prouzrokovanu dobrom cenom malina. Ove godine imamo poremećaj na tržištu ",  rekao je Nedimović za TV Pink.

On je rekao i da Ministarstvo može da preko inspekcijskih organa i nezavisnih tela da "reaguje na terenu i završe priču oko malina".

Proizvođači iz svih krajeva Srbije su nezadovoljni ovogodišnjom otkupnom cenom od 100 do 120 dinara za kilogram malina. Više stonina njih je sa mirnog protesta u Arilju zatražilo da država hitno reaguje i spreči, kako su rekli, "monopolističko ponašanje hladnjačara".

"Ovaj proizvod sa 250 miliona dolara učestvuje u našem izvozu. Mi moramo mnogo da radimo. Moramo da pomognemo ljudima da sa određenim alatima sačuvaju robu, pa da je kasnije izvezu. Moramo da vodimo računa o svim proizvođačima, ali i o biznisu. Učinićemo sve da neko ne ugrozi tržište", dodao je ministar.

Kako je rekao, mnogi proizvođači se udružuju.

"Evo, imali smo neki dan u Arilju, nekoliko vlasnika malinjaka se udružilo i napravilo svoje skladište. Prodaće je po većoj ceni i to u novembru, decembru", rekao je Nedimović.

Ministar je rekao i da poljoprivrednci treba da stave akcenat na prerađivačku industriju.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.